Tajemnice beczki

3 października odbyła się degustacja online, prowadzona przez Michała Płucisza bezpośrednio z magazynu beczek. Uczestnicy mieli okazję poznać, co skrywa leżakowania Wolf & Oak, spróbować w formie wcześniej przygotowanych próbek przedpremierowych produktów, z których żaden nie został wcześniej zabutelkowany. Każda beczka inna, każda z innego rodzaju alkoholem, wszystkie próbki z mocą beczki. Rzadko zdarzają się takie okazje poznania warsztatu pracy master blendera.

– Szukam różnych beczek, bo każdy alkohol to dla mnie przygoda. Czasami szukam dodatkowych rozwiązań, dłuższego leżakowania, zmieniam beczki, nigdy nie podejmuję z góry decyzji o tym, jak długi będzie okres leżakowania – decyduje o tym drewno i czas, które różnie wpływają na różnego rodzaju alkohole. Znalezienie dobrej beczki, to wielkie wyzwanie. Polski dąb jest bardzo trudny, daje nuty korzenne, a my często szukamy beczek o nutach owocowych. Amerykański dąb daje słodycz, bardzo pożądane są beczki wcześniej używane, po różnego rodzaju winach czy mocnych alkoholach, wówczas paleta aromatów potrafi być niezwykła – mówił Michał Płucisz.

Beerbrand Starzony Beczki po piwie Brokreacji i brandy Wolf & Oak (49,16%)
Piwo IPA z Browaru Brodacz. Zapach słodko-ziołowy, dużo chmielu, zioła, dużo wanilii, czekolada z rodzynkami, kandyzowane wiśnie, pomarańcze. W smaku bardzo chmielowo, limonka, musowanie na języku jak szampańskie drożdże, banany. Finisz słono-sodowy, drożdże i banany, lekko goryczka.
– Jeden z naszych starszych trunków, spędził półtora roku w dwóch beczkach. O jego ostatecznym smaku decyduje beczka po maderze, w której była jeszcze wlana brandy i bierbrand – komentował Michał Płucisz. Edycja ma liczyć 259 półlitrowych butelek.
4.5/5
27,5/28,5/28,5/9=93,5

Wilcza Agawa Starzona (51%)
– Przefermentowany syrop z agave Weber, sprowadzony z Meksyku. Do rozpoczęcia fermentacji trzeba było dodać kwasku cytrynowego i dwóch szczepów drożdży. Do starzenia wykorzystano pięć beczek z polskiego dębu po 50 i 30 l po brandy i żytniej whisky, leżakowanie 12 miesięcy. Butelek będzie ok. 300 – zdradził Michał Płucisz.
Zapach słodki, miodowo-piernikowy, gałka muszkatołowa, śliwki, cukier waniliowy, placek ze śliwkami. W smaku jest nuta korzenna i ziemista, piernik, miód, lukier, gorzkie migdały. Gorzko-ziemiście, ale też słodko-miodowo, karmelowo w finiszu, rodzynka, nuta orzecha włoskiego i sól. Wrażenie – piernik z syropem z agawy.
3.5/5
26/20,5/21/6=73,5

Śliwowica Starzona ex-Maker’s Mark Cask (60,8%)
– Z beczki wyjdzie mniej niż 200 butelek. Uzyta została śliwka węgierka z certyfikatem bio z sadu Roberta Filipiaka, fermentacja spontaniczna ponad dwa miesiące, bez pestki. Dwukrotna destylacja. Dwanaście miesięcy leżakowania w beczce po bourbonie – mówił Michał Płucisz.
Przyjemny, delikatny zapach śliwki, pieczonej śliwki, liści, marcepanu, cynamonu, lekko wiśni. W smaku wytrawne, cierpkie, krzepkie, kwaskowe śliwki, renklody, cynamon. W finiszu dużo cierpkiej, kwaskowej śliwki, kwaskowe jabłka, wiśnia, pestki, liście porzeczki, ziemistość, lekko pieprz, kruszonka.
4/5
26/25,5/25/7=83,5

Gin Starzony ex-Madeira cask (46,2%)
– W tym przypadku klasyczny Wilczy Gin spędził 18 miesięcy w beczce o pojemności 124 l po maderze. Beczka była zaledwie w części napełniona, stąd tej edycji wyjdzie zaledwie ok. 150 butelek – mówił Michał Płucisz.
Zapach pomarańczy, cynamonu, imbiru, chmielu, słodkiej śliwki, banan. Smak cierpki, dużo jałowca, igliwia, sosny, gorycz chmielu, imbir, pomarańcze. W finiszu mango, ananas, banan, jałowiec, pomarańcza i imbir, dużo jałowca, słód, chmiel.
4.5/5
28/28/28,5/8,5=93

Eliksir Starzony po czerwonym winie z Winnicy Wzgórz Trzebnickich (44%)
Leżakował ponad dwa lata i wciąż jest w beczce, Michał Płucisz sam jeszcze nie wie, kiedy zdecyduje się na butelkowanie. A szkoda, bo trunek już gotowy do pójście w świat. Zapach orzecha, liści, wędzone śliwki, gotowane śliwki, zioła, piołun, tymianek, anyż. W smaku bardzo dużo pomarańczy, mandarynki, goryczka, chmiele, wędzona śliwka. Bardzo gorzka pomarańcza, cytryna i grejpfrut w finiszu, goryczka i głóg, tatarak i piołun. Elegancja.
4.5/5
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.