marka cenionych ginów i wódek, początkowo produkowanych w Anglii, obecnie w Szkocji. Firma powstała w 1830 roku, założył ją w Londynie Charles Tanqueray, potem prowadził ją syn. W czasie II wojny światowej gorzelnia została zbombardowana, a produkcję przeniesiono do Cameron Bridge w Szkocji. Obecnie należą do Diageo. Ich najbardziej znana marka, sprzedawana w charakterystycznych nieco spłaszczonych zielonych butelkach, to Tanqueray London Dry Gin, produkowany od 1830 roku według receptury Charlesa Tanqueray’a, która zawiera poza jałowcem m.in.: kolendrę, arcydzięgiel i lukrecję. Zbożowy alkohol jest dwukrotnie destylowany. Sprzedawany w wersjach o mocy 40 i 43,1% (Export Strength). Firma ma też Tanqueray No. Ten, destylowany w małym alembiku z dużym udziałem cytrusów (47,3%), Tanqueray Rangpur Gin z posmakiem limonki i imbiru (41,3%), Tanqueray Malacca Gin z posmakiem graperfuita (40%) oraz limitowaną edycję staroświeckiego Tanqueray Old Tom Gin (47,3%). W latach 1937-1957 firma oferowała też gin cytrynowy i pomarańczowy.
Ceniona, choć trudno dostępna poza USA, jest czysta Tanqueray Sterling Vodka (40%), dostępna także w wersji cytrynowej. Wprowadzono ją na rynek w 1989 roku. Jest to wódka tylko dwukrotnie destylowana, ale po raz drugi w starym, liczącym sobie ponad 200 lat, alembiku z miedzi – jak whisky. To prawdopodobnie najlepsza wódka produkowana w Wielkiej Brytanii, sprzedawana w nieco pękatych satynowanych butelkach, w mocy 40 i 50%. Smak wyrazisty, zbożowy, kremowy na języku, w tle nuty kardamonu, finisz pikantny, ale przyjemny.
Jako gin w kazdym „Liquor Store” Kanady