Lektury, Spirits
recenzje, wino

Technologia produkcji wina

Technologia produkcji wina

Udostępnij:

Wiedza bardzo fachowa, a jednocześnie przystępnie przedstawiona. Książka dla praktyków oraz studentów enologii – wiedza od winogrona po butelkę, z uwzględnieniem procesów chemicznych, techniki zbioru, fermentacji, zastosowania drożdży, prowadzenia winnicy, kupażowania czy dojrzewania w beczkach. Jest też ciekawy rozdział poświęcony degustacji wraz z autorskimi propozycjami prowadzenia kart degustacyjnych. Autor skupia się na technologii, nie ma tu zatem informacji o wyborze siedliska, szczepach winogron i ich ochronie, by uzupełnić tę wiedzę najlepiej sięgnąć po książkę Romana Myśliwca „Uprawa winorośli”. Dużo uwagi poświęcono związkom chemicznym jakie zachodzą na różnych etapach produkcji wina, liczne wzory i równania zapewne wielu czytelników pominie, dobrze jednak, że się znalazły, warto bowiem wiedzieć, co decyduje o smaku, aromacie czy procentach alkoholu.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.