(Товуз) marka wysokiej klasy azerbejdżańskich brandy, a także cenionych lokalnych win. Firma, będąca joint-venture z firmami z Litwy i Łotwy, nazywa się Tovuz-Baltia Ltd. Powstała w 1989 roku jako pierwsza prywatna firma w Azerbejdżanie, zajmująca się uprawą winogron do produkcji win i brandy. Od 1993 roku działa jako Tovuz-Baltia. Swoją brandy Azerowie nazywaja koniakiem.W piwnicach dojrzewają trunki w 200 i 500 litrowych stuletnich beczkach z dębu z Limousin, a także sprowadzanych z Bułgarii i Włoch. Firma przejęła część zasobów z państwowych zakładów Khanlar Agro, dzięki czemu dysponuje brandy, które leżakowało nie tylko 25, ale nawet i 50 lat. Do firmy należy m.in. 65 hektarów upraw winorośli. Oferta brandy (koniaków) obejmuje: V.S. (Absheron – Апшерон), V.S.O.P. (Bouquet of Azerbaijan – Букет Азербайджана, Goy-gol – Гейгель, Ganja – Гянджа), V.V.S.O.P. (Azerbaijan – Азербайджан, Baku – Баку, Shirvan – Ширван), X.O. (Tovuz – Товуз), Extra X.O. (Shusha – Шуша, Baku-Jeyhan – Баку-Джейхан, Leyli & Mejnun – Лейли и Меджнун, Peter I – Пётр I). Są to absolutnie najwyższej klasy trunki robione z lokalnych szczepów winogron, z dodatkiem źródlanej górskiej wody, dla przykładu Baku-Jeyhan leżakuje przez 30 lat, najmłodszy jest pięcioletni. Łagodne, jedwabiste, słodkawe, wyjątkowo mocno nasycone aromatami dębu, zwłaszcza te, które leżakowały od piętnastu lat w zwyż. Firma destyluje brandy nie tylko z winogron, ale też niezwykle oryginalne trunki z: pigwy, granatu czy arbuza, wszystkie bardzo dobre, o wyraźnym owocowym smaku, wszystkie starzone w beczkach – np. 25-letnia brandy z granatu. W ofercie są także likiery z: granatu (najlepszy), pogwy i arbuza – o mocy 15%. Importerem do Polski jest spółka Szirvan z Józefowa pod Warszawą.
Oczarowany smakiem brandy z granatu