Trunki z Cypru

27 marca odbyła się degustacja alkoholi cypryjskich. Cypr jest wyspą na Morzu Śródziemnym. Od 1974 roku podzielony na dwie części – „turecką” i „grecką”, od 2004 roku w Unii Europejskiej. Cypr w swojej historii był pod panowaniem: Greków, Egipcjan, Persów, Rzymian, Wenecjan, Turków, Brytyjczyków. W 1191 roku po podbiciu Cypru przez krzyżowców i Ryszarda Lwie Serce powstało Królestwo Cypru, które istniało blisko 300 lat. W 1960 roku Cypr stał się niepodległym państwem, odłączając się od Wielkiej Brytanii.

Największe atrakcje wyspy to plaże i ośrodki turystyczne, a także liczne zabytki z różnych okresów historii. Wpisane na listę dziedzictwa UNESCO stanowisko archeologiczne osady Chirokitia powstało 5500 lat p.n.e. Znaczną część wyspy zajmują góry Troodos, gdzie na wysokości ok. 1000 m n.p.m. prowadzone są liczne winnice, Cypr ma kilkanaście lokalnych szczepów winogron.
Do spróbowania były: wódka, pierwsza cypryjska whisky, zivania i commandaria.

Terra Rossa Potato Vodka (40%)
Cypryjskie ziemniaki, które wykorzystuje się do sałatek, o dużej zawartości skrobi. Zapach słodki, i delikatny pieczonych ziemniaków, lekko ziemista, krochmal. W smaku cierpkość i słodycz, dużo skrobi, wafelek, kakao, gorzko, głóg. Finisz mineralny, a jednocześnie tłusty, kremowy, wypełniający usta, z nutą owocową, jabłek i grejpfrutów, oleisty, pieprz aromatyczny, kardamon.
4.5/5
27,5/27,5/28,5/8,5=92

Kythrea Single Grain Malt Whiskey 2022 Cask 005 (46%)
Nazwa whisky Kythrea pochodzi od lokalnej odmiany jęczmienia, a także od miejscowości na Cyprze, obecnie po stronie tureckiej. W planie jest kolekcja whisky single grain i single malt. W beczkach są single malt i single rye.
Nowa beczka z dębu z Missouri, średnio wypalona, mashbill to 68% kukurydzy i 32% słodu jęczmiennego, 355 butelek. Fermentacja 5-6 dni, czasami dodają bakterii kwasu mlekowego do fermentacji.
Zapach pełen amerykańskiego dębu i kukurydzy, surowego drewna, liście, kukurydza, wędzone, słone paluszki, mocno wypieczony chleb, słodycz czekolady, pralinek, lekka nuta wiśni, ananas, banany. W ustach słodko-cierpka, sporo nut ziołowych, kwaskowych, kiszonych, śliwki, migdały, jabłka, lekka nuta wędzonych śliwek, rodzynek, orzechy laskowe, orzeszki ziemne. W finiszu pieprz i sól, chleb sodowy, ziołowość, medyczność, głóg.
4.5/5
27,5/27,5/26,5/8=89,5

Tsiakkas Zivania Aged In Commandaria Casks (43%)
Jednokrotnie destylowana na rozbieranym starym aparacie opalanym drewnem, ze zbiornikiem na 200 l. Zivania jest leżakowana co najmniej 10 lat. Beczki są zalewane z mocą ok. 55%. Używają bardzo starego dębu, głównie francuskie beczki. Najpierw leżakują w beczkach commandarię, potem beczki oczyszczają i wlewają do nich zivania.
Zapach pełen orzechów włoskich, masa orzechowa na ciasto, rodzynki, śliwki, kokos, kakao, marcepan, migdały, wiśnie. Słodki i elegancki. W ustach dużo ziół, piołun, herbata, bardzo kwaśne jabłka, wiśnie, śliwki, anyż, cynamon, tytoń, rodzynki, wędzone śliwki, dereń. Finisz kwaśny, taniczny – skóra, tytoń, herbata, orzechy, pieprz, śliwki, wiśnie, rodzynki, suszone morela i sól.
4.5/5
28/28/28/8,5=92,5

Alasia Commandaria 2018 (15%)
Wino wzmacnaine zestawione w zakładzie Loel ze szczepów 50:50 mavro i xinisteri. Późny zbiór winogron, które są potem suszone na matach i bardzo wolno fermentowane. Wino ma cukru ok. 200 gr, dwa lata leżakowało w starych, ponad 50 letnich beczkach z francuskiego dębu. Zapach rodzynek, miodu, daktyli. Wypełnia usta – kandyzowane morele, białe śliwki, figi, nuta orzechowa, wiśnie w czekoladzie, rodzynki, wino miodowe. Wiśniowy finisz, przyjemnie zrównoważona słodycz i kwasowość.
4.5/5
27/27/27/8=89

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.