bardzo popularny w Czechach i na Słowacji, produkowany w obydwu krajach przez wiele gorzelni (także pod nazwą Tuzemak oraz Tuzemski) alkohol będący mieszanką spirytusów melasowych (rzadziej zbożowych), z dodatkiem importowanych głównie z Jamajki olejków rumowych. Sprzedawany jako rum, ron lub um, jest to ciemny lub bursztynowy destylat o bardzo silnym rumowym aromacie, jednak nazywanie go rumem jest uzurpatorstwem. Nazwą posługuje się wiele firm, jednak jako pierwszy rum pod nazwą Tuzemak prawdopodobnie zaczęła destylować firma Moritza Schulza pod koniec XIX wieku w mieście Jindřichův Hradec, które jest czeską stolicą rumu (działa tu także destylarnia Hill’s, która oferuje własny Tuzemský). W ostatnich latach jakość tego trunku bardzo się poprawiła, wciąż jest on przesadnie aromatyczny, lecz wzbogacił się o cięższe, gorzkawe nuty dębiny, większość producentów nie dodaje już tanich własnych rumowych aromatów, które w latach Czechosłowacji dominowały w popularnym Tuzemaku, ale importuje olejki. Poza firmami z Jindřichův Hradec (Hill’s i Fruko-Schulz) rum Tuzemský mają m.in.: słowackie GAS Familia i St. Nicolaus czy czeskie Božkov i R.Jelínek (ten drugi jako Tuzemski), a także wielu innych producentów. Odpowiednikiem jest niemiecki i austriacki Inländer Rum.