Na Wyspie Skye w XVIII wieku powstała receptura słynnego likieru na bazie szkockiej whisky, Drambuie. Budynek, w którym produkowano likier został zbudowany w 1611 roku i stoi do dzisiaj, jest tu Broadford Hotel i restauracja, a także mała wystawa poświęcona Drambuie.
Obecnie do produkcji likieru używa się whisky Talisker, lecz kiedy powstawała receptura nie było jeszcze Taliskera na Skye, whisky prawdopodobnie była destylowana w prostym alembiku na miejscu. Z Drambuie wiąże się legenda dotycząca wizyty księcia Karola Edwarda Stuarta na wyspie Skye w 1745 roku, w podzięce za schronienie książę przekazać miał rodzinie Mackinnon, która wyrabiała trunek, sekretny przepis eliksiru. Poza whisky na likier składają się: miód wrzosowy, cytrusy, korzenie i zioła (m.in. gałka muszkatołowa, szafran). We wrześniu 2014 roku marka została przejęta przez William Grant & Sons.