Uby

Marka win côtes de Gascogne i armaniaków, należąca do rodziny Morel. Mają swoje winnice i destylarnię w Gaskonii od 1920 roku, obecnie biznes prowadzi François Morel, trzecie pokolenie rodu. Winnice obsadzone są odmianami: sauvignon blanc, chardonnay, chenin blanc, colombard, gros i petit manseng, merlot oraz tannat, a na armaniaki wyłącznie ugni blanc i w mniejszym stopniu folle blanche oraz baco. Destylacja odbywa się na miejscu w tradycyjnym aparacie kolumnowym do mocy 57%. Armaniaki butelkowane są w linii Uby SMLXL, to kupaże: 3 (Sweet), 6 (Medium), 12 (Long) i 20-letnie (Extra Long). Mają też edycję Uby Oak Organic Triple Cask z winogron ugni blanc i baco, pierwsze 12 miesięcy trunek spędza w nowych beczkach, potem 18 miesięcy w starych beczkach i jeszcze 6 miesięcy w beczkach z dębu bezszypułkowego. Armaniaki dojrzewają w rodzinnej piwnicy, a beczki dostarcza Gilles Bartholomo. Beczki są wypalane na dwa sposoby: 2 godziny opiekania na małym ogniu w temperaturze 120-150°C z większą ilością węgli niż płomieni, aby uzyskać pikantne nuty lub 2 godziny średniego opalania w temperaturze 150-190°C z większą ilością drewna i płomieni, aby rozwinąć nuty wanilii.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.