Vignerons d’Oléron

kooperatywa winiarzy z Wyspy d’Oléron, z siedzibą w Saint-Pierre d’Oléron. Powstała w 1994 roku, łącząc pięć wcześniejszych kooperatyw winiarzy z wyspy, którzy zaczęli ze sobą współpracować już w latach latach 70. XX wieku. Skupia obecnie 49 winiarzy, którzy razem mają 320 ha winnic. Winogrona to głównie colombard i ugni blanc, a także: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, chardonnay. Mają 8 alembików po 2500 l każdy, rocznie produkują ok. 200 tys. l czystego spirytusu. Do starzenia eau-de-vie używają beczek z dębów Limousin i Tronçais, piwnice mieszczą się w Saint-Georgesd’Oléron, odpoczywa tam ponad 400 tys. l koniaku. Poza tym co sami butelkują (koniaki, panneau i wina), sprzedają eau-de-vie dla Martella. Podstawowa własna edycja to rześki czteroletni koniak Louis Pearl VS. Louis Pearl VSOP zestawiony jest z 6-9 destylatów, w aromacie: brzoskwinie i gruszki, smak słono-owocowy z nutą maślaną. Louis Pearl XO zestawiany jest z destylatów 10-15 letnich. W nosie: toffi, masło orzechowe, w ustach: wanilia, rodzynki, ale też… wędzony boczek. Pineau Blanc robione jest z winogron ugni blanc i colombard, Rosé z winogron cabernet i merlot.

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.