Vinum Lodi

winiarnia, sady i destylarnia rakiji w małym miasteczku Feketić, tuż przy autostradzie łączącej Belgrad z Budapesztem. Firmę założył Miklos Lodi, który wcześniej przez 20 lat mieszkał w Szwajcarii. Może dlatego jego rakije są bardziej aromatyczne niż większość serbskich, przypominają węgierskie palinki czy choćby szwajcarskie eau-de-vie. Winnica powstała w 1997 roku, początkowo były to 2 ha upraw, potem dokupiono następne areały. W 2000 roku zaczęto destylować owoce. Poza winogronami do Vinum Lodi należą uprawy: pigwy, śliwek, gruszek, moreli i wiśni. Jest to bardzo ładna posiadłość, otwarta dla zwiedzających, z piwnicą pełną beczek i z salą do degustacji. Działają trzy tradycyjne miedziane kotły destylacyjne, ogrzewane piecami węglowymi, jeden na 180 l, jeden na 300 l i jeden na 320 l. W piwniczce w beczkach z dębu serbskiego i węgierskiego dojrzewają wina: chardonnay, riesling, cabernet sauvignon, merlot oraz szczepów typowych dla regionu jak: blaufränkisch, zupljanka, frankovka czy muskat. Owoce fermentują w wielkich plastikowych kontenerach. Oferowane rakije to: Kajsijevača (z moreli), Višnjevača (z lokalnych odmian wiśni, rewelacyjna), Lozovača (z winogron muskatowych), Viljamovka (ze słodkich gruszek Williamsa, też wyśmienita), Dunjevača (z pigwy), Šljivovica (ze śliwek) i Komonica (z wytłoków winogron).

posiadłość Vinum Lodi

pan Miklos Lodi i jego alembiki

destylacja rakiji…

…w trzech kotłach…

…opalanych węglem

tu fermentują owoce

a to pulpa z pigwy

piwniczka pana Miklosa Lodi

gotowi do degustacji

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.