W 1966 roku Alfons Walcher uruchomił na rodzinnej farmie małą destylarnię z prostym alembikiem. Farma o niemieckiej nazwie Turmbachhof należy do rodziny Walcher od dziewięciu pokoleń i ulokowana jest w regionie winiarskim, w miasteczku Appiano, w Górnej Adydze. Proces destylacji odbywał się w XIII wiecznej wieży, która znajduje się na terenie należącym do rodziny Walcher.


Obecną destylarnię wybudowano w 2003 roku w miasteczku Frangart, kilka kilometrów od Bolzano, które jest administracyjnym i turystycznym centrum regionu Górna Adyga. Destylarnia jest trzykondygnacyjnym budynkiem, a wszystkie urządzenia działają na zasadzie grawitacji, co daje oszczędność energii i zwiększa bezpieczeństwo. Odbiór owoców odbywa się na najwyższej kondygnacji, tu są też kadzie fermentacyjne i alembiki. Firma wyposażona jest w miedziane kolumny do destylacji ciągłej oraz w hybrydowe aparaty kotłowo-kolumnowe bain-marie. Fermentacja odbywa się w wielkich stalowych cysternach. Na niższej kondygnacji jest linia do butelkowania, a poniżej leżakownia. Do starzenia używają głównie francuskiego dębu, ale też beczek z drewna morwy czy jesionu. Obecnie za produkcję odpowiada syn Alfonsa – Theodor Walcher.
– Używamy własnych, rodzinnych dzikich drożdży. Ogromne znaczenie ma świeżość owocu, sposób destylacji oraz umiejętne wykorzystanie drewna przy starzeniu. Jeśli mamy dostęp do dobrego surowca, to destylujemy na kilka lat do przodu bo za rok może równie dobrego nie być. Grappy, które nie leżakują w beczkach trafiają na co najmniej sześć miesięcy do stalowych tanków – opowiada Theodor Walcher.
Kolekcja grappy jednoszczepowej obejmuje winogrona: gewürztraminer, lagrein, glera, moscato giallo, goldmuskateller, rosenmuskateller, cabernet, chardonnay, kerner, pinot nero, müller thurgau, sauvignon blanc, poza tym jest wiele kupaży, w tym luksusowe wersje długo leżakowane. Równie bogata jest kolekcja okowit owocowych – malina, gruszka Williams (także z gruszką w butelce), morela, truskawka, śliwka, jabłko, winogrona chardonnay. Robią także starzoną w beczkach brandy jabłkową pod marką Pommegnac oraz Walcher XO L’Or de Pomme z beczek po białym winie, z jabłek odmiany golden delicious. Pod marką Paradiso mają winogronową brandy z beczek z francuskiego dębu. Jest też ogromna, licząca ponad sto różnych smaków, oferta likierów, w tym wiele z lokalnych alpejskich ziół, korzeni czy szyszek. Większość owoców oraz wytłoczyn winogron ma certyfikat bio, podobnie jak cały proces produkcji.
Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających w soboty, a w inne dni po uprzednim umówieniu wizyty. Roczna produkcja to ok. 750 tys. butelek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail