Warsaw Wine Academy

Od września w Salonie M&P Strzelecka 27/29 rusza program edukacyjny Warsaw Wine Academy. Spotkania będą odbywały się w co drugą środę w godz. 19.00-20.30. Przy kieliszkach wybranych win uczestnicy akademii poznawać będą: regiony winiarskie, szczepy winorośli, rodzaje win, sztukę degustacji wina, jak łączyć wybrane wina z jedzeniem, jak podawać wino czy jak przechowywać wino.
Start 11 września z programem:
Kurs podstawowy
Maksymalna liczba uczestników – 12 osób, kurs ruszy przy zebraniu minimum 9 osób, więc warto namawiać znajomych.
Opłata za uczestnictwo w cyklu siedmiu spotkań to 300 zł/os., z możliwością odliczenia całości tej kwoty od win zakupionych w salonie M&P Strzelecka. Możemy wystawić fakturę VAT za udział w szkoleniu.
Za każdym razem będzie do spróbowania 5 win + prezentacja i komentowana degustacja, ok. 90 minut. Uczestnicy otrzymują dodatkowo notes degustacyjny.

Spotkanie 1 (11 września, godz. 19.00)
Jak powstaje wino? (miejsce i wpływ gleby oraz klimatu, wybór winogron, fermentacja, winifikacja)
Do spróbowania 5 młodych win z różnych szczepów, regionów i winiarni: 2 białe, 1 różowe, 2 czerwone.

Spotkanie 2 (25 września, godz. 19.00)
Wino i czas (jak na smak wina wpływa proces jego starzenia – w beczce i w butelce)
Do spróbowania 5 starzonych win z różnych szczepów, regionów i winiarni: 2 białe, 2 czerwone, porto LBV.

Spotkanie 3 (9 października)
Wina białe (najważniejsze szczepy i ich rozpoznawanie, jak i z czym podajemy białe wina)
Do spróbowania 5 białych win z różnych szczepów.

Spotkanie 4 (23 października)
Wina czerwone (najważniejsze szczepy i ich rozpoznawanie, jak i z czym podajemy czerwone wina)
Do spróbowania 5 czerwonych win z różnych szczepów.

Spotkanie 5 (6 listopada)
Wina różowe i musujące (jak delektować się rześkim winem, kiedy i do czego podawać, jak powstają wina musujące)
Do spróbowania 2 różowe wina i 3 musujące.

Spotkanie 6 (20 listopada)
Wina wzmacniane i likierowe (historia, sposoby produkcji, różnice, jak podawać)
Do spróbowania: porto ruby, sherry PX, sherry oloroso, madera, marsala.

Spotkanie 7 i egzamin (4 grudnia)
Jak i gdzie wybierać oraz przechowywać wina, gdzie degustować wina, jak stworzyć własną kolekcje win na każdą okazję.
Egzamin z wiedzy o winie dla uczestników kursu w formie degustacji, trzeba będzie samodzielnie opisać wino, które jest w kieliszku bez znajomości szczepu i producenta
Dyplomy dla uczestników kursu podstawowego Akademii Wina.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.