7 czerwca odbyła się degustacja wyrobów nowego producenta na polskim rynku – Mikrogorzelni z Warszawy. Zaprezentowano sześć produktów – wódkę żytnią, trzy giny oraz dwa ziołowe likiery we włoskim stylu – aperitivo i amaro. Spotkanie prowadził Jan Sieńczewski, prezes firmy i autor receptur oraz mistrz destylacji.
Mikrogorzelnia została założona przez 12 przyjaciół połączonych jednym szalonym pomysłem – stworzyć własną wódkę oraz gin tylko i wyłącznie z polskich rodzimych botaników. Pracę na pomysłem rozpoczęli w 2017 roku, spółka została założona w 2019 roku, odbiory lokalu produkcyjnego rozpoczęły się na początku 2020 roku, a premiera produktów zaplanowana jest na 11 czerwca 2021.
„Mikrogorzelnia powstała z zamysłem tworzenia nowoczesnych alkoholi przy wykorzystaniu polskich składników. Wierzymy, że dzięki działaniu w skali mikro jesteśmy w stanie dochować wysokiej jakości. Szczególnie, że stawiamy na pracę własnych rąk: całość produkcji odbywa się lokalnie w naszym zakładzie w Warszawie. Jesteśmy najmniejszą tego typu manufakturą w Polsce i jedyną w Warszawie” – tak firma charakteryzuje swoją misję.
Oprócz produktów, które będą dostępne w stałej ofercie, czyli wódki i ginu z polskich botaników, regularnie wprowadzane będą krótkie serie sezonowe i tematyczne, głównie z wykorzystaniem polskich składników, chociaż nie tylko.
Mikrogorzelnia Wódka Czysta Żytnia (40%)
Spirytus żytni z rektyfikacji w Toruniu, własne zestawianie w Warszawie.
Aromat ziemisty i trawiasty, oleisty, jak czarne oliwki, a nawet czarny chleb z oliwkami, olej lniany. Do tego dużo przyjemnej słodyczy i cytrusy – cytryna, grejpfrut. Smak równie słodki i oleisty, równie smaczny, śródziemnomorski, tłusty, nuta konopna, siemię lniane, słodka limonka, słodki grejpfrut, ziemistość. Finisz również konopny, chmielowy, tłusty, nieco mleczny, ziemistość, zioła, dużo pieprzu. Bardzo oryginalna wódka.
28/28/28/8,5=92,5
Mikrogorzelnia Gin z Polskich Botaników (40%)
Wykorzystane botaniki: jałowiec, chmiel, korzeń arcydzięgla, korzeń łopianu, piołun, nostrzyk żółty, kora wierzby, pędy sosny, kwiat tarniny, kwiat czarnego bzu, rumianek.
Aromat bardzo delikatny – cytrusy, trawa cytrynowa, bergamotka, kwiatowa pudrowość, irys, chmiel, nostrzyk, goryczka. W ustach dużo aptecznych nut nostrzyka, rumianek, piołun, siano, nuty chmielowe. W finiszu czujemy: rumianek, tymianek, polne kwiaty, polne zioła, trawę żubrową i pieprzność.
28/28/27,5/8,5=92
Mikrogorzelnia Gin Letni v 1 (40%)
Wykorzystane botaniki: jałowiec, bazylia, ogórek, kwiat mniszka, arcydzięgiel, stokrotka i rumianek.
Zapach lekki, kwiatowy, lawendy, mandarynki, słodkiej marchewki, słodkiej pietruszki, słodkiego imbiru, rześkie nuty ogórka, bazylia, zielone ziarno. Smak zaskakująco słodki i ziołowy – marchewka, imbir, jałowiec, poza tym rześko – melon, ogórek zielony banan. Finisz dla odmiany ostry – pieprz, kardamon i jałowiec oraz jakaś warzywna słodycz, jakby rabarbaru.
26/26/26,5/8=86,5
Mikrogorzelnia Gin Letni v 2 (40%)
Wykorzystane botaniki: jałowiec, koperek, ogórek, kwiat mniszka, arcydzięgiel, stokrotka i rumianek.
Zapach lekki, kwiatowy, ziołowy, owocowy, pestkowy – kolendra, pietruszka, koper, mniszek lekarski, dzięgiel, cytrusy. Smak dość ostry – nagietkowy, jałowiec, pieprz, dużo kopru, ogórek, ale też marchew. Ziołowy finisz, koperek, polne zioła, nagietek, pieprzność, pietruszka i jałowiec.
26,5/26,5/26,5/8=87,5
Mikrogorzelnia Aperitivo (25%)
Wykorzystane botaniki: goryczka, piołun, korzeń arcydzięgla, korzeń mniszka, kwiat czarnego bzu, kwiat wrzosu, pigwa, rabarbar, jabłko.
Klasyczny pomarańczowo-czerwony kolor. Aromat: karczocha, rabarbaru, żurawiny, jarzębiny, rokitnika, goryczki, piołunu, pomarańczy. W smaku gorzkie nuty – piołunu, goryczki, chmielu, słodkie owocowe, jak mandarynka i nektarynka, bardziej kwaśne jak żurawina i rabarbar, bardzo gorzkie jabłka. Finisz gorzki, ziołowo-warzywno-owocowy, dużo rabarbaru, piołun, karczoch, chinina.
27,5/28/28,5/9=93
Mikrogorzelnia Amaro (40%)
Wykorzystane botaniki: orzechy włoskie, piołun, arcydzięgiel, goryczka, jałowiec, mięta, rumianek, szałwia, kwiat mniszka, kora wierzby, pączek sosny, skórka z jabłka
szyszki chmielu.
Zapach bardzo leśny, żywiczny, zielone igły, zielone szyszki, żywica, jałowiec, syrop tussipect, tuja, mięta. Smak apteczny, leśny, a jednocześnie cytrynowy, jak chmiel IPA, gorycz piołunu, tataraku, głogu, masa zielonych szyszek, tuja, żywica, jałowiec. Finisz długi, gorzki, leśny, jałowcowy, tatarak i jarzębina, żywica.
28/28/27,5/9=92,5