13 lutego Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty wiedzy o sake, a właściwie nihonshu – niskoprocentowym alkoholu z Japonii wytwarzanym z ryżu. Bartosz Rapp i Łukasz Dyczkowski wytłumaczą skąd bierze się błędne przekonanie o tym, że jest to „ciepła wódka” i co ma wspólnego nihonshu z produkcją wina i piw rzemieślniczych. Uczestnicy warsztatów poznają historię sake, znaczenie jakości składników (ryż, woda, drożdże i koji), zaznajomią się z używaną terminologią (np. daiginjo, honjozo itd.), dowiedzą się także, jak degustować i oceniać jego jakość, a w czasie degustacji będą mogli poznać różne style nihonshu.


Degustowane sake i jego rodzaje: Tamura Shuzojo Brewery Tokubetsu Junmai Tokio Wajo / Tokubetsu Junmai, Tamura Shuzojo Brewery Ginginga / Junmai Ginko, Tamura Shuzojo Brewery Kasen / Junmai Ginko, Kankiku Meijo Brewery Junmai Ginjo / Junmai Ginko, Kankiku Meijo Brewery Junmai Daiginjo Sparkling / Junmai Ginko, Shinshu Mejio Brewery Shinano No Umeshu / Umeshu, Shirakawa Meijo Brewery Nigorizake Kuradashi / Nigorizake. Koszt: 90 zł / 60 zł dla sommelierów. Godz. 18.-21.00. Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl. Partner warsztatów: Sake Maruta.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail