Wermuty z Tarragony

10 września w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja wermutów hiszpańskiej marki Padró & Co. Była to opowieść o historii win aromatyzowanych, ich zróżnicowaniu geograficznym, a wieczór skończył się degustacją koktajli na bazie wermutów, ginu, rumu i różnych smaków toników Fever-Tree.

Historia prezentowanej marki zaczęła się w 1886 roku, w wiosce Bràfim w Tarragona. W tej liczącej 400 mieszkańców mieścinie rodzina Padró rozpoczęła swoją winiarską przygodę. Dzisiaj rodzinnym biznesem kieruje już piąte pokolenie, licząc od założyciela winiarni, Daniela Padró.
Obecnie firma oferuje dwie linie wermutów. Luksusowe ziołowe wina pod rodzinną marką Padró & Co., a także bazujące na mieszankach ziół alpejskich wermuty Myrrha. Łącznie jest to osiem unikatowych receptur.

Padró & Co. Blanco Reserva
Świeży biały wermut powstaje w wyniku infuzji aromatycznych ziół i skórek z różnorodnych cytrusów. Po kilku miesiącach jest to łączone z dojrzałym, słodkim, białym winem. W efekcie powstały alkohol jest niezwykle aromatyczny.

Padró & Co. Rojo Classico
Czerwony wermut, stworzony w hołdzie dla wemutów tradycyjnie tworzonych w Katalonii już od połowy XIX wieku. Wino będące jego bazą zrobione jest z odmian macabeo i xarello. Na wiosnę roku następnego po zbiorach winogron, do dojrzewającego wina dodawany jest cukier oraz kompozycja ziół i przypraw, a następnie trunek dojrzewa 9-12 miesięcy w 50-letnich beczkach z drewna kasztanowca.

Padró & Co. Dorado Amargo
Padro Amargo to bardzo gorzki wermut, połączenie piołunu i goryczki. Bazą Amargo jest wino stworzone z gron odmiany macabeo, posiadające pełną strukturę, ale jednocześnie nie rywalizujące smakowo i nie zmieniające charakteru gorzkich ziół. Dzięki dojrzewaniu w beczce wermut jest krągły i pełny w smaku.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.