Westerhall

stara destylarnia z Grenady, dziś znana przede wszystkim jako muzeum rumu, a lokalnie jako producent marki Jack Iron. Firma Westerhall Estate Ltd powstała w 1966 roku jako prywatna kooperacja plantatorów z Grenady. 951 akrów upraw obejmuje poza trzciną cukrową: banany, kokosy, kakaowce i limonki. Tradycje gorzelni sięgają jednak XVII wieku, była to najstarsza destylarnia na Grenadzie, od początku służąca do przetwarzania rodzimych upraw. Początkowo działała pod nazwą Grand Bacaye Estate, nazwę Westerhall nadał jednak – dla uczczenia własnych przodków – już w XVII wieku jej ówczesny właściciel Sir William John Stone, przybyły ze Szkocji, z  Dumfrieshire. W 1836 roku nowym właścicielem gorzelni zostali William i Frederick Johnstone’owie. Zakupiono w Glasgow maszyny do fermentacji trzciny cukrowej, które działają do dziś. W 1876 roku właścicielem zakładu został Jonas Browne z Londynu – jak podają źródła zapłacił za gorzelnię 2500 funtów.  Kolejny właściciel w 1900 roku zapłacił za manufakturę już tylko 1000 funtów, zakład stał się własnością Williama Alexandra Whitemana Rossa. Gorzelnia zmieniała jeszcze właścicieli w latach: 1912 (Ellice Emily Branch), 1944 (Arthur Keith Wells) i 1965 (George Williams i John Otway) by ostatecznie rozpocząć obecny rozdział jako spółka Westerhall Estate Limited, w której udziały mają m.in. rodziny Wellsów i Williamsów). W latach 70. XX wieku zakład zmodernizowano, a w 1988 roku Westerhall kupiło młyn cukrowy Morne Delice, gdzie wyciskany jest syrop do fermentacji na rum. Obecnie firma destyluje w niewielkim zakresie, takie rumy jak: Jack Iron, Superb Light, 12 Degrees, a także dostępne w serii Plantation francuskiego Ferranda: Plantation Grenada 2003 i Grenada 2004 (starzone w beczkach po Bourbonie a następnie po koniaku) czy też w szkockiej kolekcji Bruichladdich – Grenada Rum 1996 (starzony przez 12 lat w beczkach po Bourbonie). To rum zdecydowanie słodki, miodowy, a jednocześnie mocno nasycony waniliowymi i tytoniowymi taninami dębu. Zarówno kolekcja francuska jak i szkocka wykorzystują nie mieszane rumy z Westerhall typu vintage, których firma ma duże zapasy z różnych lat, część z nich trafia do blendów firmy Angostura z Trynidadu i Tobago. Angostura składuje też beczki z dojrzewającym rumem w magazynach Westerhall na Grenadzie. Tutaj te rumy są też częściowo zestawiane i butelkowane. Marka Jack Iron to rum blendowany. Na miejscu można spróbować wielu nie mieszanych rumów z różnych roczników. Jest tu też interesujące muzeum historii rumu, zbierające głównie stare maszyny do fermentacji i destylacji.

1 komentarz do “Westerhall”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.