Westerhall

stara destylarnia z Grenady, dziś znana przede wszystkim jako muzeum rumu, a lokalnie jako producent marki Jack Iron. Firma Westerhall Estate Ltd powstała w 1966 roku jako prywatna kooperacja plantatorów z Grenady. 951 akrów upraw obejmuje poza trzciną cukrową: banany, kokosy, kakaowce i limonki. Tradycje gorzelni sięgają jednak XVII wieku, była to najstarsza destylarnia na Grenadzie, od początku służąca do przetwarzania rodzimych upraw. Początkowo działała pod nazwą Grand Bacaye Estate, nazwę Westerhall nadał jednak – dla uczczenia własnych przodków – już w XVII wieku jej ówczesny właściciel Sir William John Stone, przybyły ze Szkocji, z  Dumfrieshire. W 1836 roku nowym właścicielem gorzelni zostali William i Frederick Johnstone’owie. Zakupiono w Glasgow maszyny do fermentacji trzciny cukrowej, które działają do dziś. W 1876 roku właścicielem zakładu został Jonas Browne z Londynu – jak podają źródła zapłacił za gorzelnię 2500 funtów.  Kolejny właściciel w 1900 roku zapłacił za manufakturę już tylko 1000 funtów, zakład stał się własnością Williama Alexandra Whitemana Rossa. Gorzelnia zmieniała jeszcze właścicieli w latach: 1912 (Ellice Emily Branch), 1944 (Arthur Keith Wells) i 1965 (George Williams i John Otway) by ostatecznie rozpocząć obecny rozdział jako spółka Westerhall Estate Limited, w której udziały mają m.in. rodziny Wellsów i Williamsów). W latach 70. XX wieku zakład zmodernizowano, a w 1988 roku Westerhall kupiło młyn cukrowy Morne Delice, gdzie wyciskany jest syrop do fermentacji na rum. Obecnie firma destyluje w niewielkim zakresie, takie rumy jak: Jack Iron, Superb Light, 12 Degrees, a także dostępne w serii Plantation francuskiego Ferranda: Plantation Grenada 2003 i Grenada 2004 (starzone w beczkach po Bourbonie a następnie po koniaku) czy też w szkockiej kolekcji Bruichladdich – Grenada Rum 1996 (starzony przez 12 lat w beczkach po Bourbonie). To rum zdecydowanie słodki, miodowy, a jednocześnie mocno nasycony waniliowymi i tytoniowymi taninami dębu. Zarówno kolekcja francuska jak i szkocka wykorzystują nie mieszane rumy z Westerhall typu vintage, których firma ma duże zapasy z różnych lat, część z nich trafia do blendów firmy Angostura z Trynidadu i Tobago. Angostura składuje też beczki z dojrzewającym rumem w magazynach Westerhall na Grenadzie. Tutaj te rumy są też częściowo zestawiane i butelkowane. Marka Jack Iron to rum blendowany. Na miejscu można spróbować wielu nie mieszanych rumów z różnych roczników. Jest tu też interesujące muzeum historii rumu, zbierające głównie stare maszyny do fermentacji i destylacji.

1 komentarz do “Westerhall”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.