9 kwietnia SingleMalt.pl zorganizowało degustację z cyklu „Tajemnice beczki”, poświęconą marsali i leżakującym w beczkach po niej trunkom. Do spróbowania były dwie irlandzkie whiskey: Writers Tears Marsala i Irishman Marsala Finisg, a także Rum Plantation Panama 6YO CS Marsala i trzy wina: Marsala Superiore Dolce, Marsala Superiore Semi Secco, Marsala Superiore Riserva. Prezentację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Słodkie wzmacniane wina z Sycylii, zwane marsalą, dojrzewają często dziesiątki lat w starych dębowych beczkach. Do wina dodaje się destylatu winnego, by zachować jego słodycz i zakonserwować je, marsala jest winem długowiecznym. Wina marsala są słodkie, o nutach bakalii, orzechów. Proces kupażowania różnych roczników win dokonywany jest w beczkach, a zatem mamy do czynienia z winami w różnym wieku. Mocny alkohol z takiej beczki wyciąga: owocowość, nuty orzechowe, nuty bakaliowe, barwę od pomarańczowej po ciemnobrązową
– Z uwagi na jej słodki charakter, beczka po marsali świetnie nadaje się do przechowywania rumu i whisky. Są to jednak beczki drogie, trudno dostępne, gdyż zapasy beczek są bardzo ograniczone, a winiarze niechętnie się ich pozbywają – mówił prowadzący spotkanie.

Writers Tears Florio Marsala Cask Finish (45%)
Klasyczna irlandzka whiskey – mieszanka single malt i single pot still, beczki po bourbonie, a potem rok finiszowania w beczkach po wytrawnej marsali z winnicy Florio. Zabutelkowano tylko pięć beczek, 2430 butelek. Aromat słodki – bez, fiołki, irysy, wiśnie, poziomki. W smaku wędzone rodzynki, daktyle, miód. Finisz słodki, bardzo przyjemny, dojrzałe gruszki, morele, syrop brzoskwiniowy, delikatna nuta orzeszków piniowych, cierpkość tytoniu.
4.5
27,5/27/28/8=90,5

Marsala Superiore Riserva (18%)
Wytrawne wino wyprodukowane z gron inzolia, cataratto i grillo. Winogrona były ręcznie zbierane, delikatne zgniatane i długo fermentowane w kontrolowanej temperaturze, a powstałe wino dojrzewało następnie przez ponad 10 lat w beczkach z dębu slawońskiego. Bardzo intensywna złota barwa z bursztynowymi tonami. Aromat prażonych migdałów, daktyli i rodzynek. W smaku wytrawne pomarańcze, cierpkość miodu spadziowego z drzew liściastych, delikatnie wytrawna wiśnia, orzechy, gładkie i pełne z bardzo długim i eleganckim finiszem.

The Irishman Single Malt Marsala Finish (46%)
Limitowana edycja trzykrotnie destylowanej whisky Irishman Single Malt, która przez 15 miesięcy była finiszowana w beczkach po marsali z winnicy Florio. Whisky wchodzi w skład stworzonej przez właściciela destylarni, Bernarda Walsha, serii Irish Whiskey Collection. Do stworzenia edycji Marsala finish wykorzystano 24 specjalnie wyselekcjonowane beczki. Każda z nich została zabutelkowana oddzielnie, a informacja o numerze butelki została umieszczona na etykiecie. Tylko 416 butelek. Zapach jabłek, słodkich gruszek, lekko cynamonu, śliwek. W smaku sporo zboża, słodu, sporo jabłek i gruszek, lekka nuta dymna, przypieczona, chmielowa goryczka. Finisz cierpko-gorzki, owoce jabłek i gruszek – skórki i pestki, leciutka goryczka, sadza, sól.
4
26,5/26,5/26/7,5=80,5

Marsala Superiore Semi Secco (18%)
Marsala miękka i delikatnie słodka, zbudowana z tradycyjnych odmian: grillo, inzolia, catarratto. Dojrzewanie ponad 2 lata w beczkach dębowych. W aromacie migdały, dojrzałe i suszone owoce, lekko gorzka czekolada. W ustach delikatna, gładka z orzechowym finiszem.

Rum Plantation Panama 6YO SC Marsala (45,2%)
Limitowana edycja rumu z Panamy, z pojedynczej beczki z destylarni Alcoholes del Istmo S.A. To rum melasowy, fermentacja trwała trzy dni, destylacja w systemie czterokolumnowym. Leżakował 3,5 roku w gorącym klimacie Panamy w beczkach po bourbonie, a potem jeszcze przez rok w beczkach po koniaku w magazynach Maison Ferrand we Francji. Po tym okresie trafił na kolejne półtora roku do beczek o pojemności po 225 l po marsali. Rum średnio estrowy, słodki. Aromaty grejpfrutów i pomarańczy, gruszek, wanilii, nuty korzenne i balsamiczne. W ustach bardzo słodki – czekolada, czekoladki z wiśnią, czekolada z orzechami. Bardziej wytrawna, ciemna czekolada w finiszu, wiśnie.
4.5
27/27,5/26,5/8=89

Marsala Superiore Ambra Dolce (18%)
Słodka marsala skomponowana z gron grillo, inzolia i catarratto. Dojrzewała minimum 2 lata w dębowych beczkach. W aromacie i smaku znajdziemy figi, daktyle, suszone morele, orzechy i rodzynki, nuty miodu, pieczonych owoców. Idealna do deserów, szczególnie tych bazujących na migdałach i serze Ricotta. Serwować w temperaturze pokojowej lub delikatnie schłodzone.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail