27 sierpnia, drugiego dnia Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, odbyła się niezwykła degustacja, na której znalazły się jedne z najlepszych butelkowań w historii destylarni GlenDronach. Zatytułowana The GlenDronach Sherry Cask Connoiseurs, prowadził ją globalny brand ambasador Stewart Buchanan, a jako preludium do wydarzenia przedstawiono premierowo GlenDronach CS Batch 10 i GlenDronach Parlament 21YO.
– W każdej edycji GlenDronach CS szukamy czegoś innego, tegoroczna ma pokazywać równowagę i charakter obu sherry, została zestawiona z ok. 45 beczek, połowa to oloroso i połowa pedro ximenez. Aromat uwypukla px, ale w smaku jest bardzo dużo oloroso, jest zbalansowana jak jing i jang – mówił Stewart Buchanan o nowej edycji cask strength, od której rozpoczęło się spotkanie.
GlenDronach CS Batch 10 (58,6%)
Zapach rodzynek, suszonych moreli, pomarańczy, mandarynek, czekolady, suszonych śliwek, a nawet troszkę balsamico śliwkowego, do tego drożdżowe ciasto i ziemistość. W smaku cierpkie, dużo skóry, tytoniu, śliwki, wiśnie, lekko sól, drożdże, musowanie na języku jak champagne. Wytrawny finisz – sok z wiśni, sól, kwaśne jabłka, kwaśne śliwki, cytrusy, kandyzowane limonki, do tego zioła, zwłaszcza majeranek.
27/27,5/27/8=89,5
GlenDronach Parlament 21YO (48%)
Zapach delikatny, słodki – wiśnie, śliwki w czekoladzie, wanilia, orzechy laskowe, leszczyna. W smaku słodkie cytrusy – pomarańcze, mandarynki, słodkie jabłka, gruszki, morele. W finiszu: kakao, kawa, przyprawy korzenne, zwłaszcza imbir, słodkie pomarańcze, słodkie gruszki, trochę cierpkości winogron, drożdże.
27/27/27,5/8,5=90
GlenDronach Parlament 21YO wydawała się lekkim deserem przed ucztą, jaka za chwilę była udziałem uczestników degustacji.
– Hiszpański dąb jest miękki, alkohol dużo bardziej wnika w jego strukturę – powiedział Stewart Buchanan, rozpoczynając degustację tegorocznych edycji single cask ze starych beczek po sherry.
GlenDronach 1994 27YO Oloroso Sherry Puncheon Cask 7469 (53%)
678 butelek, butelkowanie 2021. Zapach intensywny, dużo rodzynek, daktyle, figi, czekolady, ale też dużo: drożdży, kwaśnych jabłek, pestek jabłek i sadzy, a nawet lekko solanka. Jest też mięta i lukrecja. W smaku dużo wytrawnej słodyczy, jabłka, gruszki, słodka herbata, skóra, anyż. W finiszu jest słoność i rześkość – aloes, lukrecja, anyż, czerwone dojrzałe jabłka, słodkie dojrzałe gruszki, słodkie białe winogrona, ale też pieprz, sól, drożdże.
29/29,5/29/9,5=97
GlenDronach 1993 28YO Pedro Ximenez Puncheon Cask 6865 (52,8%)
672 butelki, butelkowanie 2021. Zapach: kawy, kakao, czekolady, kawy, rodzynek, fig, daktyli, ale jest też kwaskowa rześkość jabłek i zielonych gruszek. I do tego bardzo dojrzałe słodkie pomarańcze oraz lukrecja. W smaku jest słodycz bardzo dobrej czekolady, wiśnie w czekoladzie, ale też: mięta, aloes, kwaskowe śliwki, jabłka, dużo rześkości, która kompletnie zaskakuje po blisko 30 latach w beczce po pedro ximenez. Finisz bardzo elegancki – czekoladowa słodycz, bakalie, zwłaszcza rodzynki, suszone wiśnie i suszone orzechy włoskie, gorzkie kakao, ciężki słodki słód jak w porterze.
29,5/29,5/29,5/10=98,5
GlenDronach 1992 29YO Oloroso Sherry Butt Cask 71 (50,7%)
504 butelki, butelkowanie 2021. Zapach niebywały, dużo wiśni, śliwek, gruszek, słodkiego słodu. Jest też słodka pigwa i miód w zapachu, zioła, czekolada, drożdże. W smaku jest cierpko, sporo skóry, wiśnie, herbata, liczi, mirabelki. W finiszu gorzka czekolada, gorzkie kakao, kawa, nuty ziemiste, agawa, lekko sól, gruszki, aloes, marakuja, liczi, sporo egzotyki. I jeszcze odrobina goryczki prażonych migdałów.
29,5/29,5/29,5/30=98,5
GlenDronach 1993 28YO Oloroso Sherry Puncheon Cask 2458 (55,2%)
688 butelek, butelkowanie 2021. Kolor kawy. Zapach pełen bakalii – rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie, kawa, gorzka czekolada. W smaku zaskakuje cierpkością, zielone orzechy włoskie, skóra, kwaśne jabłka, kwaśne winogrona, sok z wiśni. W finiszu: skóra, tytoń, zielone orzechy, kawa, cierpkość wytrawnego wina, gorzkie jabłka, pestki jabłek, głóg.
29,5/29,5/29,5/10=98,5
Nigdy wcześniej nie miałem okazji uczestniczyć w degustacji, w której przyznałem tyle tak wysokich ocen, mało tego, wcześniej przez kilkanaście lat próbowania whisky tylko dwa razy dałem w kategorii single malt ocenę 98,5 (na spróbowanych i ocenionych blisko 3050 single malts). Było to zatem absolutnie wyjątkowe wydarzenie.