13 grudnia rozpoczęła pracę nowa destylarnia whisky w Fife – Lindores Abbey Distillery. Z alembików popłynął spirytus, którym napełniono beczki po bourbonach Old Forester i Woodford Reserve. Zakład mieści się na terenie dawnego opactwa, założycielami są Drew i Helen McKenzie Smith. Roczne moce produkcyjne to 150 tys. l spirytusu.
Przy zakładzie działa visitors center, jest też odtworzona średniowieczna apteka, a w przyszłości ma także powstać miodosytnia. Drew McKenzie Smith wykorzystuje XV wieczne receptury mnichów i zanim whisky będzie gotowa, zamierza sprzedawać likiery ziołowe i miody. W XV wieku mnisi destylowali tu alkohol, pozostały ślady po gorzelni z 1494 roku. Słynny najstarszy zapis o szkockiej whisky pochodzi właśnie stąd. Ojciec John Cor z opactwa Lindores zapłacił cło za słód do produkcji usquebaugh. Po 500 latach whisky wraca do macierzy.