The Glasgow Distillery Company zabutelkowała swoją pierwszą single malt whisky. Marka nazywa się 1770, whisky ma trzy lata, leżakowała w beczkach po bourbonie, a potem przez kilka miesięcy była finiszowana w beczkach z dziewiczego dębu. Nie filtrowana na zimno, zabutelkowana z mocą 46%. To pierwsza whisky, jaka powstała w Glasgow od ponad stu lat. The Glasgow Distillery Company jest tu pierwszą destylarnią whisky od 1902 roku, założyli ją Liam Hughes, Ian McDougall i Mike Hayward w 2012 roku. Dotychczas firma znana była z marki Makar Gin oraz wódki G52.
Produkcję spirytusu na whisky single malt rozpoczęli w 2015 roku. Następnie wypełniono beczki – 1st fill ex-bourbon. Obecna edycja whisky 1770 to zaledwie 5000 butelek. Nazwa nawiązuje do daty, kiedy powstała pierwsza destylarnia w Glasgow – Dundashill.
Firma planuje produkcje także whisky z torfowanego słodu, a także trzykrotnie destylowaną w alembikach. Edycje te – również w ograniczonych ilościach – trafią na rynek w 2019 i 2020 roku.