15 marca Janusz Trendewicz, ambasador marek Beam Suntory w Polsce, poprowadził degustację czterech bourbonów premium z destylarni w Kentucky. W Polsce ich dystrybutorem jest Stock Polska.

Maker’s Mark 46 (47%)
Mashbill to: kukurydza (70%), pszenica ozima (16%) i słód jęczmienny (14%). Leżakuje przez osiem lat w nowych beczkach z białego amerykańskiego dębu. Klepki są tostowane bez użycia płomienia. Potem osiem miesięcy finiszuje w beczkach z dodatkowo wstawionymi klepkami z beczek po koniaku. W aromacie: orzechy laskowe i włoskie, tarta orzechowa, słodka kukurydza, zioła, śliwki w occie, lakier, czekolada, kakao, wanilia, toffi. W smaku: leszczyna, liście, zioła, syrop klonowy, suszone śliwki, wanilia, miód, orzechy, migdały, nuta herbaciana. Fininisz ziołowy, dużo rozmarynu, lekko ocet, przypieczony pop-corn, orzechy, skóra, tytoń i wanilia, rozgrzewający imbir, gorzkie skórki pomarańczy, chinina czy nawet korzeń goryczki.
4
25,5/27/25,5/7,5=85,5

Basil Hayden’s (40%)
Kentucky Straight Bourbon Whiskey typu small batch. Nosi imię jednego z pionierów whiskey, Basil Hayden osiedlił się w Kentucky w 1796 roku i destylował alkohol. Gorzelnię whiskey z prawdziwego zdarzenia założył jednak jego wnuk Raymond Hayden blisko sto lat później, w 1883 roku, w miasteczku Hobbs. Produkowana tu whiskey z wizerunkiem Basila na etykiecie nazywała się początkowo Old-Grand-Dad. Obecnie na rynku są zarówno Old-Grand-Dad jak i ośmioletni bourbon Basil Hayden’s. Marka od 1987 roku należy do Beam Global. Jest to whiskey zdecydowanie żytnia, gładka i delikatna, słodkawa. Mashbill to: 63% kukurydza, aż 27% żyto i 10% słodowany jęczmień. Aromat delikatny, słodki, gruszka williams, zioła, orzechy, koper, kmin, anyż, śliwki w occie. W smaku: orzechy, koper, wypieczona skórka chleba, miód, propolis, przyprawy korzenne. W finiszu bardzo duzo orzechów laskowych, orzechy włoskie, suszone wiśnie, kukurydza, sadza, imbir.
4.5
27/26,5/26,5/8=88

Baker’s 7YO (53,5%)
Nazwę zawdzięcza jednemu z członków rodziny Beam – Bakerowi Beamowi. Mashbill to: 77% kukurydza, 13% żyto i 10% słód jęczmienny. Aromat wilgotny, octowy, kokos, wanilia, ananas, czekolada z orzechami, orzechy laskowe, lekko banan. W smaku: orzechy włoskie i laskowe, migdały, karmel, skórka cytryny, czekolada ze śliwkami, sadza. Finisz cierpki, herbaciany, lakier, kwaśne jabłka, rozmaryn, nieco kopru.
4
26/26/26,5/7,5=86

Booker’s 2015-02 (63,7%)
Small Batch Bourbon, obecnie jedna z najbardziej prestiżowych marek ze stajni Beam Suntory. Produkowany w destylarni w Bostonie, butelkowany z mocą beczki, nie filtrowany na zimno. Wybierane są najlepsze beczki w wieku między 6 a 8 lat, a moc waha się od 60,5% do 65,3%, w zależności od zawartości beczki. Markę stworzył osobiście Booker Noe, prawnuk Jima Beama. Początkowo jako edycja limitowana, trafił do sprzedaży w 1992 roku. Szybko zdobył duże uznanie i wszedł na stałe do oferty. W 2014 roku wypuszczono jego limitowaną edycję z beczek dziesięcioletnich. Aromat bardzo czekoladowy, kakao, octany, dużo wanilii, czerwone owoce. W smaku: kukurydza, herbata, tytoń, hyzop, gałka muszkatołowa, szczypta pieprzu, ale też czekolada i maliny. Oleisty. W długim finiszu dużo kukurydzy, śliwki, skóra, chleb sodowy, piernik, tytoń, tymianek, rozmaryn.
4.5
27/27,5/28/9=91,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail