8 września odbyła się degustacja szkockich whisky firmy Compass Box. Spotkanie prowadzili Jarosław Buss z Todor House, polski importer marki oraz Jillian Boyd z Compass Box. Organizatorem wydarzenia był Fort Whisky.
– Nasze blendy to zwykle 45% whisky słodowych i 55% zbożowych. Jesteśmy zwolennikami pełnej transparentności i informowania o tym, co jest w butelce, jakie zostały wykorzystane beczki. Jeśli chodzi o dostęp do beczek, to nasz założyciel, John Glaser, ma świetne kontakty w branży i dostęp do najlepszych zasobów – mówiła Jillian Boyd.

Compass Box Artist Blend (43%)
Na rynku od 2011 roku. Aromat bardzo delikatny, owocowy – jabłka, gruszki, pomarańcze. W smaku whisky jest tłusta, owocowo-słodowa, lekko słona, ale też czuć dużo wanilii, budyniu waniliowego. Finisz dla odmiany jest pikantny, korzenny, dominują: cynamon i imbir, goździki, ziele angielskie.
4.5
26/26,5/26,5/7,5=86,5

Compass Box The Spice Tree (46%)
Whisky blended malt, leżakowana w nowym francuskim dębie, kompozycja z 2005 roku. Zapach pomarańczy i imbiru, kardamonu, różowego pieprzu, ale też placek ze śliwkami. W ustach dużo cynamonu, imbiru, kardamonu, śliwki, gruszki, zioła. W finiszu czerwone owoce – truskawki, maliny i dużo nut pikantnych – kardamon, pieprz, ziele angielskie.
4.5
26,5/26,5/26/7,5=86,5

Compass Box Orchard House (46%)
Whisky blended malt, złożona głównie z destylatów z Linkwood i Clynelish, wprowadzona w 2021 roku. Zapach soczysty, owocowy, dużo jabłek, gruszek, moreli, brzoskwini. W smaku już nie tak soczysta, jest nuta słona, jest nuta chlebowa, drożdżowa. Finisz jest pieprzny, a nawet z nutką chilli, poza tym dużo jabłek, goryczka pestek jabłek, dojrzałe gruszki, wciąż czuć mocno wypieczony chleb.
4
26,5/26/26/7,5=86

Compass Box The Story of the Spaniard (43%)
Whisky blended malt z beczek po sherry i hiszpańskich czerwonych winach, na rynku od 2018 roku. Nuty korzenne i słodowe, nawet sodowe, poza tym pektyny z owoców, jabłka, gruszki. W ustach jest nieco przypraw korzennych, nieco soli, jabłka i gruszki. W finiszu jest nieco pikantnie, bardzo owocowo i bakalie – rodzynki, suszone morele, imbir i różowy pieprz, skórki jabłek.
4
26/26/26,5/7,5=86

Compass Box Glasgow Blend (43%)
Whisky lekko torfowa, z beczek po sherry oloroso, duży udział whisky słodowych – ok. 65%, na rynku od 2014 roku. Zapach wyraźnie torfowy, przypalona skórka chleba, sadza. W smaku torf bardzo delikatny, wanilia, budyń waniliowy, rodzynki. W finiszu znajdziemy dużo torfu, miód, słód, sól, tytoń.
4
24,5/25,5/25/7=82

Compass Box The Peat Monster (46%)
Whisky blended malt, zadebiutowała w 2003 roku, ale w 2019 roku zmieniono jej recepturę, sięgając po nieco starsze beczki z Islay. Aromat mocno torfowy, medyczny, morski, jest sól, są wodorosty. W smaku słodki torf, miód, wanilia, śliwki wędzone, tłuste maślane nuty. Finisz nieco pikantny, nuty pieprzne, ale też sporo wanilii, a przede wszystkim bardzo dużo torfu.
4
25/25/25/7=82

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail