gin

Gin Herbarius to nowe przedsięwzięcie. Recepturę stworzył Maciej Podhajny, destylacje przeprowadziła Drake Distillery. Właścicielem marki jest spółka Go Up, która powstała w 2020 roku, celem produkcji kraftowych ginów. Jako pierwszy zadebiutował w czerwcu 2020 roku Gin Herbarius Kwiatowy, kompozycja 17 botaników, w tym 10 różnych kwiatów. Potem ukazał się Herbarius klasyczny będący mieszanką 13 botaników, a wkrótce zadebiutuje Herbarius Navy Strength – mocniejsza wersja klasycznego. Miałem okazję ich już próbować, także na etapie wcześniejszych testów.

– Hobbystycznie produkcją alkoholi zajmuję się od kilkunastu lat. Wszyscy zawsze zachwalali moje trunki, i już od dawna myślałem aby zająć się tym zawodowo. Dużo podróżowałem, głównie po Azji, gdzie często bywałem na plantacjach roślin używanych do produkcji ginu. Podczas ponad rocznego pobytu w Wielkiej Brytanii odwiedziłem wiele destylarni w tym również destylarnie ginu, z każdej takiej wizyty starałem się wynieść jak najwięcej praktycznej wiedzy, na temat produkcji tego alkoholu. Po powrocie do Polski postanowiłem spróbować swoich sił w tym temacie. Tysiące godzin spędzonych przy próbach zaowocowały serią ginów na które mam przygotowane receptury – mówi Maciej Podhajny.

Herbarius Batch 1/2020 (45%)
Aromat ziół, siana, jałowca, drewna, kajmaku, maku, korzenia irysa. Smak cytrusowy, nieco cierpki – czerwony grejpfrut, pomarańcza sycylijska, skórka cytryny, lekko dzięgiel, sporo igliwia. W finiszu dużo jałowca, dużo cytrusów, gorycz albedo, grejpfruta, ale też wyraźna nuta leśna, igliwie sosny, szyszki sosny, a też jakaś ciekawa owocowość, jakby pigwy czy moreli.
Poprawnie sobie radzi w klasycznym zestawie G&T, aczkolwiek rekomendowany gin delikatniejszy.
3.5
19,5/22,5/25,5/7=74,5

Herbarius Kwiatowy Batch 4/2020 (45%)
Aromat korzenia irysu, koszyczki rumianku, nuta siana, do tego karmelowa słodycz. Z nut ostrzejszych, jest igliwie i nuty dzięgla. Smak pudrowy, kwiatowy, lekko cytrusowy, ale jest tez pieprz, ziele angielskie, jałowiec. Finisz z wyraźnym charakterem jałowca, narasta pieprzność, korzenność, ale też przyjemne nuty mandarynki, bergamotki, skórki cytryny.
Gin jest bardzo delikatny w aromacie, więc trochę ginie z klasycznym tonikiem, rekomendowany tonic light lub oranżada sycylijska.
3.5
20/22,5/26/7=75,5

Herbarius Navy Strength Batch 1/2020 (57,2%)
Intensywny aromat jałowca, lasu, słodycz jagód, cierpkość igliwia, ale też pudrowa kwiatowość. W ustach oleisty, bardzo jałowcowy, igliwie, paproć, tuja, mięta, w tle – grejpfrut. Finisz ostry, zdecydowany – pieprz, kardamon, igliwie, cytrusy, eukaliptus. Długi, rozgrzewający.
Gin zarówno do degustacji solo, jak i właściwie do każdego koktajlu.
4
22/25/27/7,5=81,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail