17 września Adam Kucharuk, twórca serwisu Polish my Whisky, zorganizował drugą już degustację whisky Kilchoman. podobnie jak za pierwszym razem nie zabrakło rzadkich wypustów, jak Kilchoman The Netherlands czy Kilchoman 7YO Vintage 2008, była też jedna z najstarszych edycji specjalnych – Kilchoman Autumn 2009 Release (destylacja 2006), dzięki czemu uczestnicy degustacji mieli okazję przekonać się, jak bardzo zmieniła się, dojrzała whisky z tej destylarni. Najwyższe oceny degustujących zdobył Kilchoman STR Cask Matured 2019.

Kilchoman 7YO Vintage 2008 (46%)
Destylacja 2008, butelkowanie 2015, beczki ex-bourbon. Zapach bardzo słodki – crème brûlée, śliwki, brzoskwinie i dużo słodkiego torfowego dymu. W ustach dużo nut medycznych, jodyny, sól, jednocześnie to whisky delikatna, z cierpkością czerwonych kwaśnych winogron. Finisz cierpko-słodki, dużo jabłek, kwaśne gruszki, sól i nuty medyczne.
3
20/22/22/7=71

Kilchoman Autumn 2009 Release (46%)
Destylacja 2006, w drugim roku działania destylarni, butelkowanie w 2009, beczki po bourbonie plus trzy miesiące leżakowania w beczkach po sherry oloroso. Zapach surowy, drewniany, nieco korzenny, dużo soli, nuty kiszonkowe, ostry zapach alkoholu. Smak pełen wanilii, toffie, crème brûlée, mlecznej czekolady z rodzynkami, dym. Finisz słony, dymny, nieco chlorowy, skórki kwaśnych jabłek. Bardzo surowa edycja.
2.5
18/18/19/6=61

Kilchoman Sanaig (46%)
Kilchoman Sanaig w oficjalnej edycji pojawił się w 2016 roku. Whisky dojrzewała w beczkach po bourbonie i sherry oloroso, która wyznaczyła profil aromatyczny trunku. Whisky młoda, w wieku 4-5 lat, butelkowana z mocą 46%. Aromat jednocześnie dymny i słodki, likierowe wino, wiśnie, śliwki, cynamon. Smak wyrazisty, w ustach oleista, nuty świąteczne – cynamon, pierniki, suszone śliwki. W finiszu sporo torfu, tlące się szczapy drewna, węgiel i nuta medyczna, sok z wiśni.
4
26/26/25/7,5=85,5

Kilchoman The Netherlands Small Batch no 2 (49,4%)
Whisky wydana w 2020 roku, składa się w 70% z beczek ex-bourbon, 5% po sherry oloroso, 25% po maderze. Edycja limitowana do 1250 butelek. Zapach słodki, tłusty, maślany, sporo nut toffie, wanilii, crème brûlée, śliwki, rodzynki, suszone morele, dużo torfu. W smaku tost z masłem, jodyna, cierpkość soku z wiśni, winogrona, rodzynki, anyż, mięta. W finiszu dużo ziół, mięty, szałwii, gruszki w occie, kwaśne jabłka, dym, sól, nuty medyczne.
4
23,5/25,5/26/7,5=82,5

Kilchoman STR Cask Matured 2019 (50%)
Whisky z 43 beczek po czerwonych winach, które wcześniej zostały wewnątrz oskrobane (shaved), wytostowane (tosted) i ponownie wypalone (re-charred), stąd skrót STR. Wydestylowana w 2012 roku, zabutelkowana w 2019, w liczbie 14500 butelek, z mocą 50%. Mimo tych wszystkich zabiegów z beczką, zachowała ona wciąż dużo aromatów czerwonego wina, czy też czerwonych owoców, zwłaszcza malin, truskawek, wiśni, także śliwek. Oczywiście jest też dużo torfu i soli w aromacie. Smak cierpki, wytrawny, bardzo medyczny, sporo węgla, dużo kwaśnych jabłek, a nawet cytryny. Finisz rozgrzewający, korzenny – gałka muszkatołowa, kardamon, imbir i torf, a także tarta cytrynowa, śliwki, renklody.
4.5
27,5/26/26,5/7,5=87,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail