Wieczór z mezcalem

18 września odbyła się degustacja mezcali marki Se Busca, której polskim importerem jest Cerville Investments. Nazwa to po hiszpańsku „Poszukiwana”, odnosi się to do plakatów, które wyznaczały nagrody za głowy meksykańskich dzielnych kobiet, zwanych Soldaderas, które uczestniczyły w walce kraju o niepodległość. Marka zadebiutował na światowych rynkach w 2018 roku. Destylacja odbywa się w wiosce San Juan del Rio, niedaleko Oaxaca. Za destylację i proces starzenia odpowiadają Rodolfo i Mary López Sosa. Rodzina López Sosa zajmuje się wytwarzaniem mezcalu od ponad pół wieku. Agawy są pieczone z dodatkiem gałęzi i liści mesquites, czyli jadłoszynu, który dodaje smolistych nut. Agawy rozdrabnia się za pomocą tradycyjnego kamiennego koła, które obracając się, miażdży ją. Powstały w ten sposób sok fermentuje się w otwartych, drewnianych kadziach, a następnie poddaje się destylacji w alembikach. Leżakowanie w beczkach z francuskiego dębu i po sherry. Marka obejmuje trzy mezcale robione są w 100% z agawy odmiany angustifolio espadin, butelkowane z mocą 40%: biały Joven oraz starzone Reposado i Añejo, a także linie limitowane, jak Se Busca Mezcal Joven Madrecuishe.

Se Busca Joven (40%)
100% agave angustifolio espadin. Bardzo przyjemny porzeczkowy aromat, liście porzeczki, grejpfrut, delikatnie aceton, lekko słodkie nuty kukurydziane, śliwki, ziemistość, mineralność, migdały, ale też stajnia, siano i… serek topiony. Smak słony, wędzony – wędzone śliwki, wędzone liście czarnej porzeczki, oscypek, ziemistość, agrest, jabłka, lekko ocet jabłkowy. Przyjemnie owocowy finisz, dużo czarnej porzeczki, dużo jabłek i gruszek, mandarynki, pomelo, nuta wędzona, dym i zmielone ziarna kawy.
4.5/5
27,5/27,5/27/8=90

Se Busca Mezcal Reposado (40%)
100% agave angustifolio espadin. 10 miesięcy we francuskim dębie, wcześniej wykorzystanym do starzenia sherry. Aromat kawy, kawa z mlekiem, ziaren kakao, sporo miodu, owoców, słodkich śliwek i soli. W smaku orzechy laskowe, czekolada, sól, wędzenie, sporo nut pikantnych – pieprz, zioła, orzechy włoskie. Finisz – wędzony boczek, wędzona szynka, wędzone liście, wędzone porzeczki i kawa z mlekiem, nadal pikantnie, dochodzi nuta chrzanu, imbiru, orzechy.
4.5/5
27/27,5/27,5/8=90

Se Busca Mezcal Añejo (40%)
100% agave angustifolio espadin. Minimum dwa lata dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu. Dużo kawy w aromacie, słodko, ziemiście, zapach śliwek, przypraw korzennych, orzechów, wędzenia, wanilii, cynamonu. W smaku masa wędzenia, wędzone mięso, wędzona ryba, wędzone śliwki, miód, banany, toffie. W finiszu wciąż mocno czuć wędzenie, ale też słodycz czekolady z orzechem laskowym.
4.5/5
27/27/27,5/8=89,5

Se Busca Mezcal Joven Madrecuishe (45%)
100% agawy odmiany madrecuishe Karwinskii, występującej w suchych dolinach centralnego regionu Oaxaca oraz w niektórych miejscach Doliny Teguacan. Zanim nastąpią zbiory, roślina musi osiągnąć wiek od 12 do 15 lat, aby uznać ją za w pełni dojrzałą. W trosce o środowisko, w miejsce każdej zebranej agawy, sadzone są dwie nowe. Zapach kiszonych ogórków, kiszonej rzepy, kiszone rzodkiewki, słoność, słoma. Smak słodkiej kiszonki, kapusta z cukrem. Finisz też kiszony plus ziemistość, pieczone ziemniaki i słodka kiszona kapusta, kwaśne. I dymność.
4.5/5
27,5/28,5/28,5/8=92,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.