7 czerwca o godzinie 19.30 odbędzie się 163. spotkanie Akademii Wina – Wina wulkaniczne. Vesuvio vs Etna. Spróbujemy win z winnic położonych na stokach wulkanów: Etna (Orestiadi Etna Bianco DOC) i Vesuvio (De Falco Fiordilava Vesuvio DOC Falanghina). Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji podamy peklowane oliwki, kapary i twarde sery.
Orestiadi Etna Bianco DOC
Wino, które od pierwszego łyku pokazuje unikalny, wysoce mineralny charakter, tak typowy dla win z Etny. Ta kompozycja Carricante i Catarratto była fermentowana, a następnie dojrzewana przez 3 miesiące w kadziach ze stali nierdzewnej. Ma błyszczącą, słomkową barwę, z delikatnie złotymi refleksami. Bukiet to aromaty białych owoców, kwiatów jaśminu, z lekkim akcentem cytrusów. W smaku jest świeże, orzeźwiające i ładnie zrównoważone. Znakomite do owoców morza, ryb oraz do delikatnych i świeżych serów.
De Falco Fiordilava Vesuvio DOC Falanghina
Wino stworzone ze szczepu falanghina, o którym w Naturalis Historia pisał Pliniusz Starszy. Zbiór ręczny. Kolor słomkowożółty, aromat owoców – od banana po ananasa, nuty kwiatowe, wanilia. W smaku bogate, miękkie i pełne, o długim finiszu.