3 lipca już po raz jedenasty spotykamy się w cyklu Akademii Wina online, tym razem wina z Hiszpanii, z regionu Jumillia. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 84 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.
Casa de la Ermita Blanco
Wino zbudowane na bazie odmiany macabeo, która uprawiana jest w sposób ekologiczny, w pełni utrzymuje aromatyczną świeżość, dzięki czemu jest bardzo żywym winem z nutami białych owoców. Moszcz po lekkiej maceracji ze skórkami przez okres około 8 godzin wprowadza się do zbiorników ze stali nierdzewnej w celu fermentacji z kontrolą temperatury około 14ºC.
Kolor zielonkawo-słomkowy-żółty, czysty i jasny, z obfitymi łzami. Aromaty różnych białych owoców: brzoskwinia, gruszka, ananas i marakuja, przeplatane delikatnymi nutami jaśminu i kwiatu pomarańczy, które dodają egzotycznych akcentów. W ustach jest świeży, lekko oleisty, o przyjemnym charakterze odmianowym i niezwykłej trwałości. Podawać w temperaturze 5-7ºC.
Casa de la Ermita Roble
Świetny przykład, że monastrella można wzbogacić, łącząc go z petit verdot. Bardzo złożony w niuansach i z charakterem naznaczonym białymi przyprawami, które wino uzyskało w wyniku starzenie we francuskim dębie.
Winogrona monastrell są zbierane ręcznie przy ich optymalnej dojrzałości oraz selekcjonowane. Te z odmiany petit verdot zostały zebrane później. Zimna maceracja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze 12ºC przez 3 lub 4 dni pozwala uzyskać większą intensywność owoców. Fioletowo-czerwony kolor. Intensywne nuty dojrzałych czerwonych owoców, mleczne, balsamiczne, pieczonego chleba plus akcenty mineralne. W ustach dużo owoców, aromatycznego drewna, kakao i białych przypraw. Średnia struktura taninowa. Świeży, owocowy i przyjemny na podniebieniu, z długim finiszem.