W dniach 28-29 października odbywał się Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival. Gościem honorowym była Chorwacja. Zaprezentowali się tu liczni przedstawiciele winiarni: Kutjevo, Badel, Feravino, Galić, Geržinić, Kabola, Krauthaker, Pilato, PP Orahovica, San Martino, Terra Madre, Vina Belje, Vina Laguna. Nie zabrakło też producenta destylatów – firma Al Kaprone z Zagrzebia, pokazała szeroką ofertę rakij i likierów m.in. z pigwy, jagód, wiśni czy białej oraz czarnej czekolady.
W ciągu dwóch dni odwiedzający mogli skosztować nie tylko trunków z Chorwacji, lecz także m.in. wybornych węgierskich tokaji jak Pajzos Tokaji Aszú 5 puttonyos czy Pajzos Tokaji Aszú 6 puttonyos różnych roczników z Sárospatak. Ciekawą ofertę przedstawili Molnár Tibor z Fertőboz czy ceniona winiarnia Bock Winery z regionu Villány. Innym specjałem winnym był Vermentino Chardonnay 2015 Toscana o zapachu owoców egzotycznych: papaji, mango i delikatnym, zbalansowanym smaku. Nie sposób wymienić wszystkich wystawców, ale były reprezentowane wszystkie europejskie kraje winiarskie: Francja, Włochy, Grecja, Hiszpania, Portugalia, Czechy, Niemcy. Nie zabrakło również przedstawicieli z Polski, zarówno producentów, jak i dystrybutorów.
Z mocnych alkoholi, poza chorwackim Al Kaprone, wystąpiła winiarnia Bodrumi i Vjetër z Kosowa, z miasta Rahovec. Zaprezentowała brandy oraz raki – narodowy trunek Albanii i Kosowa, destylowany z wina.
Ciekawym dopełnieniem była oferta oliw, jak chociażby pachnąca świeżo skoszoną trawą oliwa z Chorwacji, Słowenii i innych krajów. Praktycznie co godzinę odbywały się warsztaty i seminaria dostosowane tematycznie do charakteru imprezy.
Szkoda tylko, że nie dopisała publiczność. Termin tuż przed Wszystkich Świętych był niezbyt fortunny.