Winnice Villa Dria

Po sąsiedzku z cenionym producentem armaniaku Château de Millet, w centrum regionu Bas-Armagnac, niedaleko Eauze, swoje winnice ma Jean-Pierre Drieux, właściciel znanej w Polsce marki win Villa Dria.

Winnica biegnie przez zielone wzgórza, na północny zachód od Eauze, gdzie gleby piaszczyste i gliniaste spotykają się z tak zwanymi „sables fauves”, czyli wyłącznie piaszczystymi. Winnica ma ponad 80 lat, w jej centrum w 2010 roku powstał nowoczesny zakład przerobu winogron i winifikacji. Mają 76 ha winnic, obsadzonych odmianami białymi: gros manseng, petit manseng, ugni blanc, colombard, sauvignon blanc i chardonnay oraz czerwonymi: cabernet franc, cabernet sauvignon i merlot. Ich wina korzystają z apelacji Côtes de Gascogne.
Pochodząca z Flandrii rodzina Drieux nabyła część dzisiejszych winnic Villa Dria w latach 50. XX wieku. Było to wówczas 20 hektarów, z czego spora część szła na produkcję armagnac. W 1993 roku Jean-Pierre Drieux przejął firmę od swojego ojca, zrezygnował z destylacji i postawił na wina Côtes de Gascogne. Do 2006 roku wszystko jednak sprzedawał do spółdzielni winiarskiej. W 2010 roku zrobił pierwsze własne roczniki win.
Polskim importerem win Villa Dria jest M&P. Są to niedrogie wina typowe dla Gaskonii, jak: Petit Manseng Sweet, Gros Manseng Medium Sweet, rześkie Colombard/Sauvignon i Chardonnay/Gros Manseng, lekkie różowe Fleur des Fees z odmian cabernet franc i merlot oraz stołowe czerwone Clef du Sol z odmian merlot i cabernet sauvignon.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.