Wino z 1878 roku w Polsce

Prawdopodobnie najstarszym winem, jakie można dziś kupić w Polsce, jest Leon XIII Pedro Ximénez, wyprodukowane w hiszpańskiej winiarni González Byass w roku 1878. Dwie butelki tego unikatowego produktu zostały sprowadzone do kraju przez Dom Wina na zamówienie kieleckich delikatesów Wehikuł Smaku. To 144-letnie wino to wielka gratka dla kolekcjonerów i inwestorów bowiem z powodzeniem można je dziedziczyć. Koszt jednej butelki to blisko 17 tys. zł.

Historia tych dwóch butelek wiąże się z papiestwem. Pedro Nolasco González de Soto, syn założyciela winiarni González Byass – jednej z najsłynniejszych andaluzyjskich bodeg – zadedykował wino nowo wybranemu papieżowi Leonowi XIII (pontyfikat w latach 1878-1903). Z archiwów wynika, że trunek mógł zostać wyprodukowany przez samego założyciela winiarni, Manuela Marię Gonzaleza. Przez kolejne 144 lata, 80-litrowa beczka z winem spoczywała nietknięta w ogromnych magazynach winiarni.
– Gdy robiono to wino w połowie XIX wieku, filoksera jeszcze nie dotarła do Jerez – mówi Mauricio González Gordon, obecny prezes i członek rodziny właścicieli winiarni w piątym pokoleniu. – Jesteśmy zachwyceni, że możemy wypuścić ten klejnot, jako część naszej rzadkiej Kolekcji Win Skończonych (Vinosfinitos). Na sprzedaż trafiło tylko 78 butelek. Pozostałe 20 będzie przechowywane w rodzinnym archiwum butelek Gonzálezów, El Aljibe. Wyjątkowość sherry León XIII wynika nie tylko z jego wieku, ale również z tego, że nie zostało wzmocnione, a jego naturalny poziom alkoholu wynosi 9%. Oznacza to, że – technicznie rzecz biorąc – nie może być uznana za sherry – komentuje Mauricio González Gordon.
Paweł Gąsiorek, Prezes Domu Wina, wyjaśnia, że tak starych, dostępnych w sprzedaży, i nadal smacznych win jak Leon XIII, jest na rynku mało. – Wiele winiarni ma swoje archiwa z winami sprzed kilkudziesięciu, czasem 200, 300 lat, ale przeważnie nie nadają się do picia no i nie są na sprzedaż. Z winem od González Byass nie ma tego problemu, bowiem jest długowieczne. Tę cechę zawdzięcza wysokiej zawartości cukru resztkowego, bo to aż 656 g/l i dobrej kwasowości. Degustacja bardzo starego wina to jak podróż w czasie, którą przeżywamy wszystkimi zmysłami – wzroku, węchu, smaku. Zazdroszczę temu, kto otworzy tę butelkę – mówi Paweł Gąsiorek.
Firma González Byass powstała w 1835 roku. Ta hiszpańska winiarnia, uznawana za jedną z najlepszych na świecie, słynie z produkcji wybitnej sherry. To w ich portoflio znajduje się Tio Pepe, najpopularniejsza marka tego wina na świecie. Tío Pepe eksportowana jest do 103 krajów. W Polsce wyłącznym dystrybutorem produktu jest Dom Wina.
Dziś González Byass odpowiada za 15 procent całkowitej powierzchni upraw winorośli w ramach Denominación de Origen Jerez-Xérès-Sherry. Siedziba firmy znajduje się w Jerez, w Andaluzji (niedaleko Kadyksu). Oprócz takich marek jak Tío Pepe Fino, Noé, Apóstoles i Brandy Solera Gran Reserva Lepanto, w ofercie firmy jest też Vermouth La Copa, Chinchón Anís i alkohole super premium – Nomad Outland Whiskey, Druide Vodka oraz giny: The London Nº1 i Mom.

Leon XIII Pedro Ximénez – nota degustacyjna
Leon XIII to słodkie wino, w ustach lekkie. Jest zaskakująco świeże i złożone. Wyczujemy w nim nuty suszonych fig, orzechów włoskich, melasy i kawy.
Zawartość alkoholu 9%
Zawartość cukru resztkowego 656g/l
Kwasowość 12,7 g/l
PH:3,25

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.