AWW to dziś potężny producent wódek, jeden z liderów segmentu ekonomicznego. Ogólny potencjał firmy to produkcja bioetanolu, kształtująca się na poziomie 4 mln litrów miesięcznie i spirytusu rektyfikowanego – 3,5 mln litrów miesięcznie. Twórcą firmy jest Wiesław Wawrzyniak. Przygodę z alkoholami zaczynał w 1991 roku, od sprzedaży hurtowej win i wódek. W 1999 roku zainwestowano w trzy gorzelnie rolnicze, które zmodernizowano, w: Tursku, Borowcu i Lubczynie. W 2003 roku otworzył własny zakład rektyfikacji i odwadniania spirytusu, dysponuje też areałami uprawowymi, więc prawie wszystkie składniki do produkcji są własne – za wyjątkiem owoców do nalewek i likierów. Firma destyluje i oczyszcza spirytus na własne potrzeby oraz na zlecenie dla innych producentów. Produkuje też bioetanol. Własne produkty to m.in. wódki: Jarzębiak, Eskimo, Gorzałka, Beringov, Ratafia czy Splendor. Inne marki powstają we współpracy z dużymi sieciami handlowymi, jak: Żabka, Eurocash, czy Biedronka, to m.in. wódki: Staromiejska, Ułańska, Sadówka czy Joker.


Firma kontynuuje też tradycje zamkniętych polskich Polmosów. Wskrzeszono serię wódek Alaska – produkowanych niegdyś w Polmosie Sieradz. Poza czystą zbożową Alaską Grupa AWW produkowała Alaski smakowe: czarna porzeczka, cytrynowa, rabarbarowa, wiśniowa, aroniowa, orzechowa czy malinowa. Jednak na obecnie firma skupiła się na produkcji Alaski czystej o mocy 40%. Firma produkuje też Jarzębiak (w dwóch wersjach – tradycyjny i wódkę Jarzębiak Czysty Luksus, nagrodzoną w 2013 roku złotym medalem przez „Rynki Alkoholowe”). Od upadłego Polmosu Łódź odkupiono Żołądkówkę, od Polmosu Sieradz – Ratafię, dzięki czemu Grupa AWW stopniowo przywraca na rynek zapomniane, a ważne dla historii polskich alkoholi, smaki. Owocowe nalewki robione są wyłącznie na naturalnych morsach i sokach. W ofercie firma posiada własne whisky blendowane – Charley’s, własny gin Charley’s oraz whisky Highlander jako marka własna dla sieci.
Jeden zakład działa pod Kaliszem, w miejscowości Niedźwiady. Znajduje się tu rektyfikacja, produkcja spirytusu odwodnionego i bioetanolu, stacja uzdatniania wody, rozlewnia i zestawialnia. Zakład ten produkuje ok. 17 tys. butelek na godzinę o pojemnościach 100 i 200 ml oraz ok. 6 tys. butelek o większych pojemnościach.


Drugi duży i kluczowy zakład znajduje się w Zbiersku. Miejsce to posiada swoją historię. Powstał w 1852 roku jako cukrownia. Początkowo należał do niemieckiego przemysłowca, a w 1910 roku zakład przejęła polska spółka cukrownicza. Po wojnie fabryka została znacjonalizowana. W 2004 roku pojawił się prywatny właściciel, ale szybko ogłosił upadłość. W 2008 roku zrujnowany majątek kupił od syndyka pan Wiesław Wawrzyniak, który właściwie zbudował nowy zakład od zera. W 2009 roku wybudowano gorzelnię oraz linię rektyfikacji i rozpoczęto produkcję spirytusu rektyfikowanego. W myśl za tym powstała biogazownia. Cała pozostałość poprodukcyjna jest przetwarzana na półfabrykaty, które są przeznaczone do dalszej sprzedaży oraz na biogaz, z którego powstaje energia elektryczna i energia cieplna. Zakład ma też dostęp do wody z własnych studni głębinowych.


W ostatnim czasie w Niedźwiadach powstała nowa inwestycja – leżakownia alkoholi. Tu dojrzewają polskie słodowe whisky – m.in. w beczkach po winach. Firma odkupiła od syndyka Polmosu Józefów wielkie zapasy odleżakowanych, ponad trzydziestoletnich i osiemnastoletnich okowit, co pozwala na zestawianie własnych unikatowych alkoholi, jak np. Gorzałka Jubileuszowa.
Część produkcji trafia na eksport, AWW zestawia wódki dla firm z: USA, Niemiec, i innych krajów.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail