Wizyta w Bodegas Rey Fernando de Castilla

Bodegas Rey Fernando de Castilla ulokowane są w starej winiarskiej dzielnicy Jerez de la Frontiera. Nazwa odwołuje się do króla, zwanego również „El Santo”, który podbił znaczną część Andaluzji w XIII wieku. W 1972 roku Fernando Andrade-Vanderwilde stworzył markę Fernando de Castilla z myślą głównie o brandy, ale szybko poszerzył ofertę o sherry. Kupili dawną bodegę Domecq, potem kolejne winnice i magazyny w Jerez. Rocznie produkują ok. 250 tys. butelek. Destylują brandy w La Mancha, mają alembiki po 2000 l, na brandy wykorzystują grona arien. Leżakują brandy najpierw w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, a potem w starych beczkach po amontillado i oloroso. Fernando de Castilla Solera Unico to ich najstarsza brandy czterdziestoletnia, cała solera to zaledwie 15 beczek, rocznie napełniają 300-400 butelek. Zapach wiśni, czekolady z wiśnią, suszonych śliwek, suszonych moreli, tytoń. W ustach słodycz, cierpkość, grzybowość, wiśnie, śliwki, orzechy, masa tytoniu. Finisz cierpki, z nutą anyżu, mięty, śliwki, tytoń, skóra, wiśnie. Od 1999 roku właścicielem marki jest Norweg, Jan Pettersen, pod marką Pettersen do Skandynawii trafiają ich brandy i sherry. Pettersen wcześniej przez 15 lat pracował dla Osborne, zakupił też składy sherry José Bustamente, łącząc obydwie firmy pod marką Fernando de Castilla.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.