Wizyta w Cantine Florio

Marka powstała w Marsali w 1832 roku, stworzona przez Vincenzo Florio Sr. Florio został pierwszym włoskim producentem wina marsala, zbudował wspaniałe piwnice w skalnym tufie miasta, w których produkowano i przechowywano wina. To obecnie największy producent marsali, są tu najstarsze piwnice marsali z XVIII wieku i pamiątki po Garibaldim. Mają 3000 beczek różnej wielkości, leżakuje w nich 6 mln l marsali.

Vincenzo Florio kupił ziemię przy porcie, na pasie plaży położonym pomiędzy najważniejszymi wówczas winiarniami w mieście – Ingham i Woodhouse. Zbudował składy win w typowym anglosaskim stylu tamtych czasów, z ostrołukowymi sklepieniami, kolumnadami i podłogami z prasowanego proszku tufowego. W 1860 roku gościł tu Garibaldi, stąd wyruszył ku zjednoczeniu Włoch, a gospodarzowi pozostawił pamiątki, m.in. oręż – pistolety i szable, można je do dzisiaj podziwiać przy wejściu do głównej ze starych piwnic.
W 1924 roku Cantine Florio zostało kupione przez grupę Cinzano, która cztery lata później w wyniku przejęć połączyła cztery historyczne marki marsali: Florio, Woodhouse, Whitaker i Ingham. Wte trzy angielskie nazwy, które stanowią historię początków wina marsala, stały się integralną częścią dziedzictwa Florio, do dzisiaj winiarnia kontynuuje produkcję tych historycznych etykiet.
W 1941 roku zakład został zbombardowany, ocalała tylko niewielka ilość beczek, część z nich do dzisiaj jest pełnych i znajduje się w piwnicach w Cantine Florio, można je oglądać, okazjonalnie wykorzystywane są do jubileuszowych, bardzo drogich blendów.
Po wojnie zakład obudowano, zmodernizowano. Florio w 1998 roku zostało przejęte przez firmę Illva Saronno, znaną m.in. z produkcji słynnego amaretto DiSaronno. Kolejna ważna data, to 2002 rok i zakup trzech posiadłości o wielkim dziedzictwie historycznym i tradycji w produkcji wina: Suor Marchesa w Riesi, Vajasindi na zboczach Etny oraz Castiglione di Sicilia Risignola w Salemi. Florio wprowadziło do oferty słodkie wina passito di Pantelleria. Rok później doszło do połączenia firm Azienda Casa Vinicola Duca di Saparuta SpA i S.A.V.I. Florio & C. S.p.A., powstała grupa Duca di Salaparuta S.p.A. Obecnie w jednej grupie są m.in.: amaretto DiSaronno, marsala Florio, grappa Corvo czy wina Duca oraz wiele innych włoskich marek. Grupa jest też właścicielem irlandzkiej whiskey Busker, która wykorzystuje beczki po marsali Florio.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.