Destylarnie, Spirits
destylarnie, okowita

Wizyta w destylarni Kleiner

Wizyta w destylarni Kleiner

Udostępnij:

Jan Kleiner jest niezrównanym mistrzem destylacji owocowych okowit. Ma niewiele produktów, rocznie wypuszcza wszystkiego około 3000 butelek, ale wszystko jest dopieszczone i na najwyższym poziomie. Eleganckie butelki z Francji, korki Włoch, każda butelka w etui, a wewnątrz bogactwo aromatów, każdy destylat długo leżakował zanim trafił do eleganckiego opakowania.

Firma powstała w 2002 w małym miasteczku Žešov 132, pięć kilometrów od Prostějova. Mają trzy kolumny Destila, jedna o pojemności 350 l i dwie po 150 l. To nie tylko na ich potrzeby, gdyż świadczą także usługi destylacji dla okolicznych sadowników. Jak mówi Jan Kleiner, własne okowity to hobby, a nie biznes. Tak mała produkcja niemal w całości trafia do luksusowych restauracji w Czechach, niczego nie eksportują, nie zaopatrują sklepów.
Wszystko odbywa się w trzech budynkach. W jednym jest fermentacja, w drugim destylacja, w trzecim butelkowania, a w piwnicy leżakownia.
W czym tkwi sekret aromatów destylatów Jana Kleinera? – Wysoka jakość owocu i bardzo długa fermentacja, która trwa aż dziewięć miesięcy, to początek – mówi mistrz Kleiner. – Następnie potrójna destylacja, serce destylatu to jedynie 40% frakcji. Alkohol z mocą 62-63% trafia do kamiennych amfor, gdzie leżakuje przez trzy lata, a niektóre jeszcze wlewamy do beczek. Potem podwójna filtracja – świecowa i płytowa i dopiero przed zlaniem do butelek dodajemy wody.
Białe destylaty – ze śliwek, dzikiej wiśni i mirabelki – leżakują w amforach, które kiedyś służyły morawskim winiarzom. Niektóre śliwowice leżakują dodatkowo przez ok. 42 miesiące w beczkach z francuskiego i hiszpańskiego dębu, po winach cabernet sauvignon, sherry oloroso czy koniaku. Beczki napełniają tylko po dwa razy.
Jan Kleiner ma rodzinne tradycje, destylował jego dziadek i pozostawił po sobie spuściznę w postaci odleżakowanego destylatu morelowego. Dzięki temu w ofercie Jana Kleinera jest morelowica 33 XO, 33 lata spędziła w dębie, a potem od 2002 roku do dziś w kamionce. Niewiele już zostało tego cudownego, słodkiego, bardzo aromatycznego alkoholu. Butelkowany z mocą 40%, owoce fermentowały z pestkami. Pozostałe produkty to Silver Plum – tylko z kamionek, z dziko rosnących śliwek, Golden Plum – dodatkowo cztery lata w beczkach po cabernet sauvignon, Wild Pin – mirabelka, trzy lata w kamionkach, fermentowana z pestkami oraz Apricot XO – siedem lat w beczce, ostatnie 15 miesięcy po sherry oloroso.
Firma produkuje także likiery – migdałowy, wiśniowy i kawowy, te trafiają do szerszej dystrybucji.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.