Destylarnie
cachaça, destylarnie

Wizyta w destylarni Pedra Branca

Wizyta w destylarni Pedra Branca

Udostępnij:

W Paraty przy Estrada da Pedra Branca jest młoda, ale bardzo tradycyjnie wyposażona destylarnia cachaça Pedra Branca. Zbudowana w jednym z najpiękniejszych regionów Paraty – dolinie Pedra Branc, z pięknymi wodospadami oraz widokami na ocean i góry. Przez teren przecina droga Patrol Road, będąca fragmentem starego złotego szlaku, w regionie dawnych plantacji cachaça. Destylarnia działa od 2009 roku, zarządzana przez Lúcio Gama Freire. Położona na terenach wiejskich gminy, ma kilka plantacji z wyselekcjonowanymi odmianami trzciny cukrowej, łącznie ponad 4 ha. Na miejscu odbywają się wszystkie etapy produkcji, od sadzenia trzciny cukrowej po butelkowanie i etykietowanie cachaça. Proces produkcji jest zgodny z tradycyjną, rzemieślniczą metodą produkcji cachaça z Paraty.

Na smak cachaça z Paraty na pewno duży wpływ ma pogoda, dużo słońca, duża wilgotność, bliskość oceanu – mówi Lúcio Gama Freire.
Używają tradycyjnego młyna do wyciskania garapa (soku z trzciny cukrowej). Produktem obocznym jest słoma, bagassa, która jest ponownie wykorzystywana na polach trzciny cukrowej oraz w produkcji kompostu na nawóz organiczny. Trzcina cukrowa po zmieleniu ma ok. 20 brix, dodają wody i obniżają poziom cukru do zaledwie 11 brix. Fermentacja jest długa, trwa 3-4 dni. Używają drożdży odmiany levedura, które dają mineralny aromat. Destylacja jest jednokrotna, alembik ma jedną półkę wzmacniającą, ogrzewany jest parą, piec opalany jest bagassą. Kocioł ma pojemność 800 l, uzyskują z niego ok. 120-140 l, zaczynają odbiór z mocą 70% i schodzą do 40-45%, średnia odbioru to 62-63%. Do beczek wlewają destylat z mocą z alembików. Roczne produkują 25-30 tys. l cachaça. Biała leżakuje minimum 3 miesiące w stalowych tankach. Używają beczek amanduim i francuskiego dębu. Ręczne butelkowanie, każda butelka jest numerowana. Produkują też syrop trzcinowy, dżemy i różne słodycze. Jest też osobny aparat do produkcji bioetanolu.
Zakład jest otwarty dla zwiedzających, prowadzone są tu degustacje, jest sklepik z wyrobami i pamiątkami, można spróbować koktajli z cachaça.

Powiązane artykuły

Destylarnie
destylarnie, okowita, piwo

Przy ulicy nomen omen Piwowarskiej w samym centrum Bielsko-Białej na Starówce znajdują się mały mały […]

Destylarnie
destylarnie, likier, okowita, piwo, single malt

W znanej w regionie Karczmie Wrzos w Ustroniu mieszczą się m.in. browar i destylarnia Ustrońska. […]

Destylarnie
destylarnie, palinka

Na obrzeżach Noszvaj działa destylarnia Kövér Pálinkafőzde. To urokliwe miasteczko w regionie Eger, z drewnianymi […]

Destylarnie
cachaça, destylarnie

Przy Estrada do Corisco w Paraty znajduje się mała rodzinna destylarnia, założona w latach 70. […]

Destylarnie
cachaça, destylarnie, likier

Cachaça Coqueiro jest produkowana na terenie posiadłości Fazenda Cabral, 7 km od historycznego centrum Paraty. […]

Destylarnie
borovička, brandy, destylarnie, okowita

W 2024 roku przy zakładzie Gas Familia w Stará Ľubovňa otwarta została piękna nowa destylarnia […]

Destylarnie
destylarnie, okowita

Tuż przy skansenie i zamku Stará Ľubovňa znajduje się Castle Distillery. To mały hotel, restauracja […]

Destylarnie
gin

Od grudnia 2024 roku, przy ul. Nowogrodzkiej 31 w centrum Warszawy działa bar, showroom i […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.