W Paraty przy Estrada da Pedra Branca jest młoda, ale bardzo tradycyjnie wyposażona destylarnia cachaça Pedra Branca. Zbudowana w jednym z najpiękniejszych regionów Paraty – dolinie Pedra Branc, z pięknymi wodospadami oraz widokami na ocean i góry. Przez teren przecina droga Patrol Road, będąca fragmentem starego złotego szlaku, w regionie dawnych plantacji cachaça. Destylarnia działa od 2009 roku, zarządzana przez Lúcio Gama Freire. Położona na terenach wiejskich gminy, ma kilka plantacji z wyselekcjonowanymi odmianami trzciny cukrowej, łącznie ponad 4 ha. Na miejscu odbywają się wszystkie etapy produkcji, od sadzenia trzciny cukrowej po butelkowanie i etykietowanie cachaça. Proces produkcji jest zgodny z tradycyjną, rzemieślniczą metodą produkcji cachaça z Paraty.
– Na smak cachaça z Paraty na pewno duży wpływ ma pogoda, dużo słońca, duża wilgotność, bliskość oceanu – mówi Lúcio Gama Freire.
Używają tradycyjnego młyna do wyciskania garapa (soku z trzciny cukrowej). Produktem obocznym jest słoma, bagassa, która jest ponownie wykorzystywana na polach trzciny cukrowej oraz w produkcji kompostu na nawóz organiczny. Trzcina cukrowa po zmieleniu ma ok. 20 brix, dodają wody i obniżają poziom cukru do zaledwie 11 brix. Fermentacja jest długa, trwa 3-4 dni. Używają drożdży odmiany levedura, które dają mineralny aromat. Destylacja jest jednokrotna, alembik ma jedną półkę wzmacniającą, ogrzewany jest parą, piec opalany jest bagassą. Kocioł ma pojemność 800 l, uzyskują z niego ok. 120-140 l, zaczynają odbiór z mocą 70% i schodzą do 40-45%, średnia odbioru to 62-63%. Do beczek wlewają destylat z mocą z alembików. Roczne produkują 25-30 tys. l cachaça. Biała leżakuje minimum 3 miesiące w stalowych tankach. Używają beczek amanduim i francuskiego dębu. Ręczne butelkowanie, każda butelka jest numerowana. Produkują też syrop trzcinowy, dżemy i różne słodycze. Jest też osobny aparat do produkcji bioetanolu.
Zakład jest otwarty dla zwiedzających, prowadzone są tu degustacje, jest sklepik z wyrobami i pamiątkami, można spróbować koktajli z cachaça.




























