Distillerie Trentine SAS powstała w 1864 roku w miasteczku Mezzocorona. Dzisiaj w rękach piątego pokolenia, firmą kieruje Fabio Andreis wraz z żoną. W 1998 roku wybudowali nowy zakład na przedmieściach, pod pnącą się pionowo czarną skałą, która jest ulubionym miejscem tutejszych paralotniarzy. Zdarza się, że któryś z nich ląduje na dachu destylarni.


Fabio Andreis jest artystą, sam projektuje butelki, etykiety, pudełka, logotypy. I sam destyluje – z pomocą systemów komputerowych, bo wszystkie aparaty, poziomy temperatur, pary, gazów, alkoholu można kontrolować na jednym z wielu monitorów lub nawet z ekranu telefonu komórkowego. To bardzo nowoczesny zakład. Energooszczędny, wszystko tu jest zasilane parą, którą generuje maszyna ogrzewana z pomocą wysuszonych po destylacji wytłoczyn winogron. Inna maszyna eliminuje z wytłoczyn pestki, a te są sprzedawane do firm farmaceutycznych. W sezonie uzyskuje się ok. 30 ton pestek dziennie.
– Pestki dają dodatkowy dochód, ale nie to było powodem inwestycji w maszyny do ich eliminowania. Chodziło mi o pozbycie się gorzkich, ziemistych nut z grappy. Czyste skórki, pozbawione pestek, dają dużo delikatniejszą grappę – mówi Fabio Andreis.
Destylują winogrona tylko od okolicznych winiarzy, tylko do końca grudnia, wszystko w kolumnie. Kolumna do destylacji ma 27 m, odbierają spirytus z mocą 80%, uzyskują 8000 l z jednego obiegu. Po sezonie na grappę świadczą usługi rozlewu i zestawiania wódek, rumów czy ginów.
– Nie chcę alembików, kolumna daje mi taki spirytus, na jakim mi zależy – lekki i kwiatowy, z zachowaniem cech typowych dla szczepu. Jeśli chce nadać grappie słodyczy, wówczas umieszczam ją w beczkach na okres pięciu lub dziesięciu lat – mówi Fabio.
Grappy leżakują we francuskim dębie, w beczkach po 225 l. Podstawowa linia grappy to CUORdì, czyli „z serca”, a te długo leżakowane to linia Silentium. Większość produkcji stanowią winogrona szczepu teroldego. Inne grappy to: müller thurgau, chardonnay, moscato, pinot nero oraz kupaże. Wszystkie wytłoczyny pochodzą od winiarzy z okolic Mezzocorona, a destylarnia pracuje tylko od początku zbioru winogron do końca grudnia. W ofercie jest też okowita z gruszek williams, rozmaite likiery oraz grappy aromatyzowane (m.in. jagodami leśnymi, mirtem, macierzanką, szyszkami i gałązkami sosny, liśćmi pokrzywy, lukrecją, korzeniem goryczki, jałowcem).

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail