Destylarnia Glenkinchie od początku istnienia do dzisiaj korzysta z bliskiej odległości od Edynburga, około pół godziny drogi samochodem od centrum. Malowniczo położona, w małej dolinie Rzeki Kinchie, wśród pól. Destylarnia jest jednocześnie ambasadą marki Johnnie Walker, jest to najważniejsza whisky słodowa z Lowlands wchodząca w skład słynnej blended whisky. Jest tu świetne muzeum z makietą starej destylarni oraz magazynów rodziny Walker w Kilmarnock, jest też bardzo dobrze zorganizowane i zaopatrzone visitors center z małą restauracją, barem i dużym sklepem z pamiątkami. Roczie obiekt odwiedza ponad 50 tys. turystów. Unikatowe makiety pochodzą z 1925 roku, powstały na Wystawę Imperium Brytyjskiego.
Destylarnię whisky założyli bracia John i George Rate ok. 1825 roku. Prawdopodobnie była ona w nieco innym miejscu niż obecna Glenkinchie, działała przy młynie jako nielegalna mała gorzelnia, nazwana została Milton. To są przypuszczenia, bo nie zachowały się świadectwa z tamtych czasów, nie ma też pozostałości architektonicznych, natomiast pewne jest, że już w 1837 roku bracia Rate mieli w obecnym miejscu bardziej znaczącą destylarnię, nazywając ją Glenkinchie i ten biznes został oficjalnie zarejestrowany. Niestety, ich projekt, jak wiele innych, upadł, w 1853 roku zbankrutowali i sprzedali obiekt, który nowy właściciel przekształcił w tartak. Produkcja whisky została wznowiona dopiero w 1881 roku, kiedy zakład kupiła grupa inwestorów z Edynburga, zaangażowana w obrót blended whisky. Pod okiem majora Jamesa Graya zakład został przebudowany i rozbudowany do obecnej postaci w 1890 roku.
W 1914 roku Glenkinchie weszła w skład konsorcjum z innymi destylarniami z regionu Lowland: Rosebank, St Magdalene, Grange i Clydesdale, tworząc Scottish Malt Distillers. W 1925 roku, po dalszej ekspansji, SMD połączyło się z DCL, tworząc najpotężniejsze konsorcjum w szkockiej whisky, znane dzisiaj jako Diageo.
Wraz z destylarniami Cardhu, Caol Ila i Clynelish Glenkinchie jest jednym z czterech miejsc promowanych jako „Home of Johnnie Walker”. Jest bardzo wątpliwe by John Walker na początku swojej działalności w Kilmarnock korzystał z whisky słodowych z Glenkinchie, ale nie wykluczone, że jego syn, Alexander Walker, kontraktował stąd dostawy whisky. Rodzina Walkerów od lat 90. XIX wieku posiadała kilka ważnych destylarni single malt, ale nie należała do nich Glenkinchie. Na pewno słodowe whisky z Glenkinchie trafiły do mieszanek Johnnie Walker w latach 20. XX wieku i od tamtego czasu są jednym z trzonów słodowych elementów kupażów.
Słodownie Glenkinchie pozostawały otwarte do 1968 roku, obecnie są tu biura. 60 letni młyn Porteus przerabia 10 ton ziarna dziennie na zacier. Zacieranie trwa 7 godzin, kadź ma 9 ton pojemności. Jest tu 6 kadzi fermentacyjnych, 5 z sosny oregońskiej, jedna z modrzewia, mają po 5 m wysokości i po ok. 40 tys. l. Fermentacja trwa ok. 90-100 godzin. Są tu zainstalowane największe alembiki w Szkocji, wash still ma prawie 31 tys. l, spirit still 21 tys. l. Roczne moce produkcyjne to 2,5 mln l etanolu.
Jako single malt whisky z Glenkinchie zadebiutowąło stosunkowo niedawno, w 1988 roku w serii sześciu wybranych przez Diageo tzw. Classic Malts. Dziesięć lat później zadebiutowała seria Glenkinchie Distiller’s Edition, finiszowanych w beczkach po sherry amontillado. W 2007 roku pojawiły się Glenkinchie 12YO i 20YO Cask Strength. Kolejne lata to m.in. edycje: 16YO, 24YO czy Glenkinchie The Royal Edinburgh Military Tattoo.
Wizyta w destylarni była okazją do spróbowania po raz pierwszy lub kolejny kilku whisky z Glenkinchie.
Glenkinchie 16YO (50,6%)
Edycja tylko dla odwiedzających destylarnię. Zapach słodki, owocowy, bardzo dużo jabłek i gruszek, cynamon, wanilia, ciasto drożdżowe ze śliwkami. W smaku sporo ostrzejszych przypraw – kardamon, cynamon, kwaskowe jabłka i gruszki, pomarańcze, marcepan, migdały. W finiszu ciasteczka owsiane, imbir, ale nie ostry, prażone migdały, gorzkie pomarańcze z cynamonem, gorzkawa nutka chininy.
27/27/27/8=89
Glenkinchie 12YO (43%)
W zapachu banany, gruszki, jabłka, sporo toffi, wanilii, bardzo wyczuwalny alkohol. W smaku przyprawowość, sporo pieprzu, imbiru, wyprażonego, nawet przypalonego ziarna, wanilia, czereśnie, wiśnie, gruszki, miód. Finisz pikantny – pieprz, kardamon, imbir, trochę goryczki.
19/19,5/19/6=63,5
Glenkinchie The Royal Edinburgh Military Tattoo (46%)
6000 butelek, beczki po bourbonie i beczki bardzo mocno wypalone. Zapach jabłek, gruszek, fig, przypraw korzennych. W smaku gorzka, bardzo mocno wypieczone, spalone ziarno, węgiel, nuty naftowe, nie jest to przyjemne. Finisz bardziej słodki – owocowość, jabłka i gruszki i ziarno.
23/18/20/6=67
Glenkinchie 2006/2018 Amontillado Cask G291-7-D (43%)
Aromat ziarna, rodzynek, suchych orzechów włoskich, skóry, acetonu, gruszka, słodkie jabłka. W smaku orzechy włoskie i laskowe, toffi, tytoń, sadza, morele, piołun. Finisz słodki, dużo toffi, słodkiego słodu, rodzynek, ale też jednocześnie cierpki i gorzki: pieprz, piołun, imbir, tytoń, sadza.
25/25/25/7=82
Glenkinchie Hand Filled Distillery Exclusive 12YO (54,9%)
Single cask, 12 lat w beczce po hiszpańskim wytrawnym winie. W zapachu: orzechy, lekko drożdże, śliwki, grzyby, sól. W smaku dużo grzybów, drożdży, starego drewna, przypraw korzennych, słodu. Finisz cierpki, wytrawny, bardzo kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, cynamon, imbir.
24/20/22,5/7=73,5
Glenkinchie Distillery Exclusive Bottling Batch 01 (40%)
Zapach słodki, dużo jabłek, gruszki, trawa, siano. W smaku słód, kwaśne jabłka, pektyny pestek jabłek, zielone włoskie orzechy, anyż, lukrecja. Finisz jest dość tłusty – wosk, kwaskowe jabłka, lukrecja, wypieczony chleb.
23/23/22,5/7=75,5