Wizyta w Holyrood Distillery

Holyrood to pierwsza destylarnia single malt w Edynburgu otwarta po ponad stu latach. Nazwa pochodzi od znajdującego się obok słynnego wzgórza i królewskiego parku Holyrood, z licznymi malowniczymi zwietrzelinami, ruinami dawnych zamków i opactw, znanego też z filmu „Trainspotting”.

Destylarnia została otwarta w 2019 roku. Jeszcze nie wypuścili pierwszej whisky – ukaże się w październiku 2023. Destylarnia jest ulokowane w dawnej stacji naprawy koleji. Eksperymentują z różnymi odmianami jęczmienia i drożdży. Mają dwa alembiki, bardzo cienkie, wysokie szyje – wash still ma 5000 l, spirit still 3750 l. Odbierają destylat z mocą 67-73%. Kadź zacierna ma 6000 l. Sześć fermentatorów po 5000 l, osobne do drożdży browarniczych, osobny do winiarskich, osobny do gorzelniczych, do sake, czy tropikalnych drożdży do rumów. To bogactwo drożdży sprawia, że sama degustacja ich różnych edycji new make jest bardzo ciekawym wyzwaniem, a efekt po leżakowaniu w beczkach to na razie kompletna zagadka.
Mają też mały alembik do ginu – 250 l zbiornik, mały kondensor i dodatkowy miedziany zbiornik na botaniki. Kupują zbożowy spirytus, dodają botaniki i redestylują. Macerują 16-20 godzin w alembiku, a potem zaczynają destylację. Odbierają z mocą 78%. Z jednego obiegu jest 600 butelek ginu. Stosują różne rodzaje jałowców, m.in. szkocki z Wyspy Skye, wędzony, z Maroka, z Włoch. Stosują sól morską, która podnosi smak i wosk pszczeli, który daje oleistość.
Zakład jest otwarty dla zwiedzających, jest tu świetny bar i sklepik z pamiątkami. Polskim dystrybutorem jest Tudor House.

Co dobrego próbowałem w destylarni Holyrood

Holyrood Strong Waters Golden Promise Spring 2020 (43%)
Fermentacja 90 godzin, zwykłe drożdże gorzelnicze, jęczmień golden promise zbierany wiosną 2020. Zapach bardzo delikatny – mąka, cytrusy, zwłaszcza limonki, drożdże. W smaku mączne, wypieczony chleb. Tłuste, piwne. Finisz gorzkawy, jak chmiel, gorzka cytryna, grejpfrut, oliwki.
4.5/5
26,5/28/28,5/8,5=91,5

Holyrood Strong Waters Chevalier Spring 2020 (43%)
Stara odmiana jęczmienia. Intensywny zapach mąki, cytrusów, kwiatów, wypieczony słodki chleb. W ustach bardzo delikatne, chlebowe, rodzynki, śliwki. Słodko-pikantny finisz, kremowy, mocno wypieczony chleb.
4.5/5
27/28/27/8,5=90,5

Holyrood New Make Made by Edinburgh
Zapach bardzo owocowy i bardzo słodowy, mączny, woskowy, jabłka i gruszki. Smak słodki, kakao, słodki słód, dużo moreli, gruszek, cytrus. Finisz chlebowy, piwny, cytrusowy, kwiatowy.
4/5
25,5/25,5/25,5/8=84,5

Holyrood Japanese Sake Yeast (60%)
Słody: East Lothian barley 60% i Chevalier 40%, drożdże: whitelabs sake yeas no 7, 108 godzin fermentacji, z wykorzystaniem torfowych pogonów. Zapach wędzonego tofu, smoły, kiszonej kapusty, czy nawet kimchi. Smak cierpko-słodki, dymny, czuć słody, wędzony ser, kwaśną fermentację. Finisz słony, bardzo słony, kiszenie, smoła.
4.5/5
29/27,5/28/9=93,5

Holyrood HD Sake 1 (70%)
Destylacja 2022, słody: east Lothian barley 60% i Chevalier 40%, drożdże: whitelabs sake yeas no 7, dwa tygodnie fermentacji. Zapach ryżowy, kwiatowy, do tego bardzo dużo słodyczy, marcepan, a też cachaca, rhum agricole. Smak cierpki, kwaśny, kiszony, bardzo kwaśny. Finisz kwaśny, kiszony, kapuściany, bardzo słony.
4.5/5
27,5/28,5/28,5/9=93,5

Holy Barrel Aged Gin 137/402 (47,2%)
Leżakowany 100 dni w beczce hogshead po porto. Zapach słodki, przyjemne połączenie jałowca ze słodyczą owocową. Smak słodko-jałowcowy, truskawki, jabłka, morele, daktyle.
4/5
25,5/24,5/23/7=80

Holy Barrel Aged Gin 104/424 (46,7%)
Leżakowany 100 dni w beczce hogshead po sherry oloroso. Zapach przyjemnie słodki – rodzynki, daktyle, figi i słodki jałowiec. Smak pełen sherry, jak whisky z dodatkiem jałowca, bo ostry jałowiec też jest bardzo mocno wyczuwalny, ciekawe. Finisz dość długi, słodko-pikantny, nuta orzechów włoskich, rodzynek.
4.5/5
26,5/26,5/26,5/7,5=87

Height of Arrows Made by Edinburgh (43%)
Zapach bardzo delikatny, słodkawy, cytrusowy. W smaku ostry, dużo pieprzu, bardzo dużo jałowca. Finisz cytrusowy, słodko-pikantny.
3.5/5
20,5/23,5/23/6,5=73,5

Height of Arrows Bright (48%)
Trzykrotnie więcej jałowca. W zapachu dużo cytrusa i jałowca. Bardzo cytrusowy i jałowcowy smak, ostry. Ostry finisz – igliwie, żywica, jałowiec.
4.5/5
25/27/27/8=87

Height of Arrows Heavy (46%)
Jałowiec jest wędzony. Zapach delikatny, słodki. Smak mdły, woskowy. Do tego pikantny jałowiec, kwaśny cytrus. Ostry, a jednocześnie woskowy finisz.
2.5/5
18/18/20/6=62

Height of Arrows Funk (43%)
Jałowiec jest wcześniej fermentowany razem z cytryną i odrobiną cukru. Delikatny zapach, jałowiec i cytrus. Smak też delikatny, cierpko, trochę woskowo, jałowiec. Finisz cierpki, cytrynowo-jałowcowy.
3/5
19/21/21/6=67

Na miejscu można też spróbować ich butelkowań rumów z różnych destylarni, rumy są finiszowane w magazynie Holyrood i przez nich butelkowane.

Rum Union (45,3%)
Rum z: Filipin, Ghany i Wietnamu, leżakowany w beczkach po sherry oloroso i w amerykańskim dębie – octaves. Zapach elegancki, słodki, ale też estrowy, banany, papaja, ananas. Smak gorzki, wytrawny – piołun, gorzka czekolada, fermentujące banany, smaczne. W finiszu cynamon, tytoń, kwaśne śliwki, głóg.
4/5
26/26,5/26/7,5=86

Diamond 2011 Single Cask Elizabeth Yard REF (53,03%)
Melasowy rum z drewnianych alembików, 5 lat leżakowania w tropiku, 5 lat w Szkocji, tylko 61 butelek. Zapach dość słodki, marcepan, kakao, kokos, ale też nuty wytrawne – tytoń, skóra. Podobnie smak – kakao, tytoń i skóra, anyż, imbir. Finisz cierpki, kwaskowy, lekko octowy, tytoń.
4/5
25/25/25,5/7,5=83

Diamond 2011 Single Cask Elizabeth Yard #03 (53,53%)
Melasowy rum z drewnianych alembików, 5 lat leżakowania w tropiku, 5 lat w Szkocji, finiszowany 109 dni w beczkach octave po czerwonym winie, tylko 65 butelek. Zapach kokosowy, skóra, kakao. Smak cierpki, kwaskowy, dużo wiśni, kwaśne śliwki ume, nafta, fermentujące tropikalne owoce, tytoń. Finisz długi, przyjemnie cierpki, kwaśny tytoń, kiszone limonki, kwaśne śliwki.
4.5/5
25/27/27/7,5=86,5

Diamond 2011 Single Cask Elizabeth Yard #04 (53,56%)
Melasowy rum z drewnianych alembików, 5 lat leżakowania w tropiku, 5 lat w Szkocji, finiszowany 109 dni w beczkach octave z amerykańskiego dębu, tylko 54 butelki. W zapachu kakao, kokos, tytoń, kwaskowa nuta fermentacyjna. Smak ostry, dużo imbiru, pieprz i sól, kwaśne śliwki, kwaśny i ostry tytoń. W finiszu powraca kokos, kakao, kwaśny tytoń, kwaśne tropikalne owoce, fermentujące, skóra i imbir.
4.5/5
25/27,5/26,5/7,5=86,5

Savanna 2013 Single Cask Elizabeth Yard REF (54,5%)
Rum z soku z trzciny cukrowej, destylowany w kolumnach, 3 lata leżakowania w tropiku, 5 lat w Szkocji, beczki po czerwonym winie, tylko 82 butelki. Zapach pełen bananów, tropikalnych słodkich owoców, gałka muszkatołowa, cierpkie śliwki, tytoń. W smaku: cynamon, banan w cynamonie, tytoń i imbir, kakao. Finisz to słodki tytoń, kakao, śliwki w czekoladzie, imbir, skóra, kwaśne nuty fermentacyjne, lekko sól.
4.5/5
27,5/26/26/7,5=87

Savanna 2013 Single Cask Elizabeth Yard #04 (54,03%)
Rum z soku z trzciny cukrowej, destylowany w kolumnach, 3 lata leżakowania w tropiku, 5 lat w Szkocji, beczki po czerwonym winie, finiszowany 109 dni w beczkach octave z amerykańskiego dębu, tylko 82 butelki. W zapachu: cynamon, banany, anyż, koper, kwaśne śliwki. Smak cierpki, bardzo wytrawny, dużo tytoniu, kwaśne śliwki, kwaśne, fermentujące tropikalne owoce. W finiszu przyprawy korzenne – cynamon, gałka muszkatołowa, może trochę goździki, trochę soli, kwaśne śliwki, kwaśny ananas.
4.5/5
27/27/27/8=89

South Pacific 17YO 2004 Single Cask Elizabeth Yard (52,7%)
Melasowy rum z Fiji, destylowany w alembikach i kolumnach, 17 lat leżakowania w beczce hogshead no 5, tylko 251 butelki. Zapach kwaskowy, tytoniowy, śliwki, marcepan, cynamon. Smak bardzo wytrawny, pikantny – tytoń, imbir, pieprz, czekolada z chili, nieco soli. W finiszu gorzkie kakao, gorzka czekolada, chlebowiec, cynamon, imbir, anyż, banany.
4.5/5
26,5/27/27/8=88,5

Diamond/Port Mourant 18YO 2003 Elizabeth Yard (53,2%)
Melasowy rum z Gujany, destylowany w drewnianych alembikach, 18 lat leżakowania w beczce ASB no 41, tylko 182 butelki. Zapach kawy, kawy z mlekiem, kawy trzcinowej Inca, ananasa. Smak bardzo cierpki, ostry, renklody, kwaśne wiśnie, kwaśne śliwki, skóra, kwaśny tytoń. Finisz kwaśny, słony, pikantny, bardzo długi – soja, chińskie fasolki, skóra, dużo tanin, opieńki, drożdże. Fantastyczny.
4.5/5
27/28,5/28,5/9,5=93,5

Caroni 24YO 1997 Elizabeth Yard (50,7%)
Melasowy rum z Trynidadu, destylowany w kolumnach alembikach, 24 lata leżakowania w beczce ASB no 136, tylko 188 butelek. Zapach starej skóry, cynamonu, herbaty, melisy, fermentującego miodu, śliwek, kokosa. Smak cierpki, medyczny, nuty słone, sojowe, anyż, mięta, lukrecja, eukaliptus, kakao, fermentujący grejpfrut, kambucha. W finiszu dużo anyżu, imbir, kwaśne winogrona, kwaśne wiśnie, kwaśne śliwki, tytoń, sól, fermentujące ananasy.
5/5
28,5/29,5/29,5/10=97,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.