Wizyta w Kiviks Musteri

Znajdująca się na obrzeżach małego portowego miasteczka Kivik, w pięknym krajobrazie Österlen na południowo-wschodnim krańcu Szwecji, firma Kiviks Musteri jest największą w Szwecji przetwórnią owoców. Otoczona sadami schodzącymi do brzegu Morza Bałtyckiego, produkuje soki, przetwory, ale też cydry, wina jabłkowe, mają też własny calvados, który w Normandii robi dla nich Christian Drouin.

Firma powstała w 1888 roku. Przerabiają ponad 70 odmian jabłek, także gruszki i inne owoce. Otwarta dla zwiedzających, z ciekawym muzeum i ekspozycją poświęconą przetwórstwu owocowemu. Jest tu bar i restauracja, można też spacerować po sadach. Butelkowany dla nich Kiviks Calvados VSOP Pays d’Auge (40%) ma bardzo przyjemny zapach słodkich, cierpkich i gorzkich jabłek, nieco lukru. W smaku jest sporo goryczy, jak w jarzębinie, mdłe. I taki też finisz gorzko-mdły, waniliny. Cydry niestety są słodkie, przypominają lekko alkoholową lemoniadę, nie jest to normandzki wytrawny cidre brut.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.