Wizyta w Osborne

Charakterystyczny czarny byk (Toro Negro) jest najbardziej rozpoznawalnym znakiem mocnych trunków rodem z Hiszpanii. Jego gigantyczne postaci zajmujące powierzchnię nawet 200 mkw., rozstawione są w ok. 90 miejscach w całym kraju i reklamują brandy Veterano z Bodegas Osborne. Największe egzemplarze mają 14 m wysokości i ważą 40 ton. Pierwszy taki byk, wysoki na 7 metrów, stanął w 1957 roku przy autostradzie A1 Madryt–Burgos. W 1997 roku wydano dekret, w którym stwierdzono, że ogromne reklamy Veterano stanowią „integralną część krajobrazu Hiszpanii”. Prawo zabrania jednak obecnie umieszczania na nich dodatkowych oznaczeń reklamujących alkohol.

Thomas Osborne Mann przybył z Exeter do Kadyksu w 1772 roku, w 1804 roku dołączył do bodegi sherry w El Puerto de Santa María, którą prowadzili James Duff i William Gordon. W piwnicach Osborne wciąż są solery, które pamiętają czasy zanim Osborne Mann dołączył do biznesu, beczki z 1790 i 1792 roku i jest ich całkiem sporo, bo łącznie 131. Jest też wiele beczek z XIX i początków XX wieku. W 1833 roku Thomas Osborne został wspólnikiem w firmie Duff Gordon, a w 1872 roku rodzina Osborne przejęła wszystkie udziały. Początkowo nazwa Osborne była używana wyłącznie na rynek hiszpański – marką eksportową był Duff Gordon. Osborne przejął obie marki oraz oryginalne solery.
Początkowo poza sherry robili rodzimy destylat z wytłoków winogron – aguardiente i słaby spirytus winny jednokrotnej destylacji – holandas, wykorzystywany współcześnie do wytwarzania brandy podczas drugiej destylacji. Brandy de Jerez, dzisiejszy znak rozpoznawczy Osborne, pojawiło ponad sto lat później.
Do dziś firma jest w rodzinnych rękach, zarządza nią piąte pokolenie potomków Thomasa Osborne, a grupa kapitałowa produkuje m.in. wzmacniane wina: sherry i porto (oddział w Portugalii) oraz szereg win słodkich i wytrawnych, jak: Rioja, Tierra de Castilla, Ribera del Duero, Osborne Rueda czy Tierra de Cadiz. Mają swoje destylarnie i sieć restauracji. Osborne jest właścicielem dużego kompleksu winiarni na obrzeżach El Puerto de Santa María, a także starej bodegi w centrum miasta, typu katedralnego, która należała kiedyś do rodziny Moreno Mora. Kiedyś mieli też ponad 200 ha winnic w Pago Balbaina (Viña Atalaya) w pobliżu Jerez, ale wszystkie zostały sprzedane w 2010 roku.
Klasyczna linia sherry premium to: Fino Quinta, Fino Coquinero, Oloroso Bailén. Oloroso 10RF, Cream Santa Maria oraz Pedro Ximénez 1824. Mają wiele marek brandy de Jerez – Veterano, Carlos I Imperial, Carlos II, Carlos III, Alma de Magno, Magno, Conde de Osborne, Independencia, Toro, 103 Etiqueta Negra, 1866 czy Felipe II. Robią też likiery i anyżówki, czy popularny w Hiszpanii gin Nordés, linie tanich koktajlowych ginów Ampersand oraz gin super premium Gold 999.9. ponadto są wyłącznym importerem na Hiszpanię tak znanych marek jak rumy Flor de Caña i Santa Teresa, likier Disaronno, gin Brockmans, likier Tia Maria. Pod marką Xatiamén firma rozprowadza inne alkohole, m.in.: Aguardiente Orujo (brandy z wytłoków), Licor de Hierbas (mocny likier ziołowy), likiery słodkie, kawowe, owocowe. Pod marką Anis del Mono rozprowadzane są dwa gatunki anyżówki – słodsza i bardziej wytrawna.
Podczas zwiedzania starej bodegi w El Puerto de Santa María można odwiedzić muzeum Osborne, z figurami byków, ale też z materiałami reklamowymi tworzonymi przez znanych artystów, m.in. Salvadore Dali.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.