Destylarnie, Spirits
destylarnie, single malt, whisky blendowana, whisky szkocka

Wizyta w Strathisla

Wizyta w Strathisla

Udostępnij:

Jedna z trzech destylarni whisky w Keith o wspaniałej architekturze. Budynki z szarego granitu, dwie rozłożyste pagody, stare kamienne magazyny, strzelisty ceglany komin. Jedna z najładniejszych w okolicy, tłumnie odwiedzana przez turystów.


Założył ją w 1789 roku bankier George Taylor i wówczas nazywała się Milltown Distillery, choć w tym samym miejscu już wcześniej działała nielegalna gorzelnia. Szczyci się tym, że jest najstarszą, nieprzerwanie pracującą szkocką gorzelnią, choć wielokrotnie zmieniała właścicieli. W latach 1830-1940 należała do firmy William Longmore, w 1879 roku częściowo zniszczona przez pożar, w latach 1940-1942 własność Jaya Pomeroya, od 1942 roku Jamesa Barclaya z Chivas Bros. Do dziś stanowi ważny składnik blendu Chivas Regal. W latach 1949-2001 właścicielem był Seagram, a od 2001 roku – koncern Pernod Ricard. Zwiedzanie zakładu połączone jest z degustacją nie tylko single malt whisky, ale też blendów, które tworzy, a także nie butelkowanej, a należącej do Chivasa, whisky blended grain.
Wodę czerpią ze źródła Broomhill Spring. Nie jest to duży zakład, mają tylko dwie pary alembików, destylacja na każdym etapie trwa 6 godzin, rocznie produkują 2,4 mln l. Przefermentowany zacier ma 8%. Dojrzewa one na ogół w beczkach po bourbonie, nowych beczkach z białego amerykańskiego dębu i w niewielkim stopniu także po sherry. Styl charakterystyczny dla Speyside – bardzo owocowy, lekki, słodki, finisz nawet czekoladowy. Duzy udział beczek po bourbonie dodaje jej nut waniliowych. Świetna do kupaży.
Ponad 90% produkcji Strathisla idzie do blendów Chivas Regal, w tym też Royal Salute. Najbardziej znany własny single malt rozlewany do butelek to Strathisla 12-letnia (43%), są też edycje: 14YO, 19YO czy 21YO oraz różne wersje rocznikowe butelkowane przez niezależnych dystrybutorów (Gordon & MacPhail oferuje nawet wersję 40YO).

 

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.