Lektury, Spirits, Wydarzenia
degustacje, recenzje, wódka

Wódka, nie vodka

Wódka, nie vodka

Udostępnij:

Wydarzenia Kulinarne zamieszczają relację ze spotkania promującego książkę „Wódka”, jakie odbyło się 25 lutego w salonie M&P w Warszawie przy Alejach Niepodległości. Dziennikarka, Dorota Minta, relacjonuje m.in.:

„Autor opisał i ocenił 800 wódek z całego świata, a jego opisom towarzyszą historie trunków, anegdoty i dzieje ich twórców. Polska wódka jest nieodłącznym elementem naszej kultury kulinarnej. Przez lata minionej epoki tradycja starannie robionych trunków była skutecznie wykorzeniana. Wódka kojarzyła się z nadużywaniem i brakiem wykwintności.
A tymczasem Skamandryci swoje poetyckie dyskusje toczyli przy pomarańczowej wódce Baczewskiego. Polskie alkohole od wieków cieszyły się uznaniem. Dziś możemy obserwować jak powoli odradza się polska tradycja produkcji wódki najwyższej jakości. Powstają nowe, niewielkie gorzelnie robiące alkohol z polskich owoców, jak np. wytwórnia Maurera. Wielu koneserów zachwyca Młody ziemniak czy Pawlina. Tę ostatnią mieliśmy okazję degustować podczas spotkania prezentującego album. Była wyśmienita! Liczymy, że tak jak odradza się polska gastronomia w swojej nowoczesnej odsłonie, tak będziemy mogli raczyć się doskonałymi polskimi alkoholami produkowanymi według autorskich receptur z najwyższej jakości surowców. Bo cóż smakuje najlepiej z tatarem, zimnymi nóżkami czy śledziem? Niejeden z nas zapewne tęskni za wódką pomarańczową albo ziołową (nie można jej mylić z nalewką) podaną do musu czekoladowego”.

Całość relacji na stronie Wydarzeniakulinarne.pl.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.