28 października w Kita Koguta odbyło się spotkanie z wódkami i okowitami z gorzelni rolniczej Podole Wielkie. To zupełnie nowe na rynku produkty, a już zdobyły trzy medale double gold i trzy razy złoto w konkursie Warsaw Spirits Competition 2019. Degustację prowadził Michał Paszota, szef destylarni.

– Przez długi czas nie mieliśmy dostatecznie dużo odwagi żeby pokazać własne alkohole. Zachęcił nas John Borrell, który chciał z nami robić okowity Vestal i dla którego robimy obecnie wódkę Kania – mówił Michał Paszota
Gorzelnia jest w murach z XIX wieku, zaś samo gospodarstwo Podole Wielkie ma ok. 500 lat historii. Od początku było to duże, szlacheckie gospodarstwo, przez długi czas w rękach pomorskich grafów. Po II wojnie majątek znacjonalizowano i przekształcono w PGR wraz ze stacją hodowli ziemniaka. – Moi rodzice trafili tu w późnych latach 80. na staż po studiach. Dziadkowie pożyczyli rodzicom pieniądze na wydzierżawienie majątku po PGR. Pierwszych dziesięć lat to była walka o przetrwanie – mówi Michał Paszota.
W 1993 roku, po krótkim przestoju gorzelnia, znów ruszyła. Spirytus dostarczali najpierw do Krakowa, potem Leszna. Obecnie produkują 1,5 ml l czystego alkoholu rocznie i są największym dostawcą spirytusu ziemniaczanego w Polsce, m.in. do wódki Luksusowa. W 2014 roku rozpoczęli współpracę z Johnem Borrellem przy produkcji jego wódek Vestal. W 2017 roku postawili dodatkową miedzianą kolumnę Carl, wyposażoną w siedem półek. To na niej powstają obecnie okowity. Energia uzyskiwana jest dzięki technologii opalania słomą, wywarem karmione są własne zwierzęta.
– Mamy własne gospodarstwo, uprawiamy ziemniaki i zboża, które potem trafiają do gorzelni w myśl założenia – od pola do butelki. To ok. 600 ha ziem uprawnych, na 200 ha uprawiamy ziemniaki. Chcemy robić alkohol ze wszystkiego, co rośnie w naszym gospodarstwie. Alkohol robi się krótko w porównaniu do tego jak długo rośnie roślina, zanim wyda plon. Dwa lata temu zasadziliśmy pierwsze jabłonie, grusze, śliwy, chcemy robić alkohole z owoców. Myślimy też o leżakowaniu alkoholi w beczkach.
A oto jak smakują alkohole z gorzelni Podole Wielkie.

Podole Wielkie Wódka Żytnia (40%)
Aromat mocno przydymiony, bardzo prażone ziarno, wędzone winogrona muskatowe, lekko nuty kiszone i lakierowe, ale też mleczne. W smaku bardzo dużo ziarna, spalona grzanka, pumpernikiel. W finiszu tostowane ziarno, spalona skórka chleba, lekko sól.i owocowość – jabłka, gruszki. 4.5
27,5/27,5/27/8,5=90,5

Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana (40%)
Aromat bardzo delikatny, ogórki gruntowe, mizeria, anyż, koper, młody surowy ziemniak, karotka. Bardzo delikatna w smaku, cykoria, bardzo zielone winogrona, surówka z selera, placki ziemniaczane, wciąż z lekką nutą ogórka, która im bliżej finiszu, tym bardziej przechodzi w kierunku karotkowym. Jest też delikatna nuta chrzanu. 4.5
29/29,5/29/10=97,5

Podole Wielkie Pszenica 2018 (42,6%)
Pole – Za parkiem, 1610 butelek, 5-6 dni fermentacji, aż 95% frakcji to serce. Aromat słodki, gruszki i dynia w occie, lakier, nuty ziemiste, prażone ziarno. Bardzo przyjemny smak prażonego, mocno wytostowanego ziarna, wciąż jest też balsamico, lekko warzywny: seler, pietruszka, dynia. Finisz lekko słony i mocno ziarnisty. Do tego owoce: jabłka, liczi, melon. 4.5
25/27/26,5/8=86,5

Podole Wielkie Jęczmień 2018 (42,6%)
Pole – Babie C, 1542 butelki, nie słodowany, 3 dni fermentacji, 75-80% to serce destylatu. Aromat lekko kwaśny, kiszonkowy, fermentacja zboża, koper, suszona melisa, liść chrzanu, ziarno i piwo, lubczyk. W smaku dużo ziarna, prażone, nawet wędzone. Jak mocno wypieczona skórka chleba, leciutka nuta kawy, do tego słód, piwo. W finiszu spalone ziarno, cierpkość tataraku, głogu, wędzona śliwka, ciemne piwo. 4.5
26,5/27,5/27,5/8,5=90,5

Podole Wielkie Żyto 2018 (42,6%)
Pole – Szóstka, 1638 butelek, nie słodowane, 3 dni fermentacji, 65-70% to serce. Aromat ziół suszonych w starej „bani”, koper, chaber, nuta apteczna. Lakier i smalec ze skwarkami. W smaku mocno wypieczone, wytostowane ziarno, kwas chlebowy i ciągle nuta apteczna, w finiszu sól, gorycz, spalone ziarno. 4.5
27/27,5/27,5/8,5=90,5

Podole Wielkie Ziemniak 2015 (42,6%)
Pole – Za Parkiem, 1356 butelek, ziemniaki odmiany miranda, wczesna odmiana, zbierana późnym latem, 3 dni fermentacji, 85% odpędu to serce. W aromacie – rześki ogórek, bardzo zielony ziemniak, marchew, lekko koper. Bardzo oleista. W smaku nieprawdopodobnie delikatne i dominuje ogrodowy ogórek, w finiszu króluje marchew. Wspaniały warzywny smak. Zachwyca lekkość tej okowity. W finiszu, już na koniec, są też lekkie nuty ziołowe – tymianek i rozmaryn, ale marchew absolutnie dominuje. 5
29,5/30/29/9,5=98

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail