7 października w Kita Koguta odbyła się degustacja wódek Baikal. Do ich produkcji używana jest woda z Jeziora Bajkał, wydobywana z głębokości około 500 m pod taflą wody. Jest w niej trzykrotnie więcej tlenu niż w klasycznej wódce.

Właścicielem marki jest APC Group, do której należy m.in. destylarnia Simbirsk o ponad stuletniej historii. Zbudowana w 1865 roku, zmodernizowana w latach 2005-2006. Powstają tam wódki Baikal i linia wódek Slavic Collection. Mają zarówno kolumny do destylacji ciągłej, jak i alembiki szarentejskie. Firma powstała w 1992 roku, od 1998 roku zajmuje się produkcją napojów spirytusowych, obecnie jest w pierwszej piątce największych producentów wódek w Rosji. Marka Baikal zadebiutowała w 2011 roku. W Polsce w ofercie Ice-Full są cztery wódki Baikal – Original, Ice, Pine Nut i Nerpa. Goście Kity Koguta mieli możliwość spróbowania każdej z nich.
Baikal Original (40%) to pierwsza w Rosji organiczna wódka, uzyskała stosowne certyfikaty w 2011 roku. W przypadku wersji Ice (40%) do zestawienia użyto pszenicznego spirytusu klasy Alfa oraz wymrożonej wody z dna Bajkału. Powoli rozpuszczany lód był mieszany kropla po kropli ze spirytusem. Wódka Baikal Pine Nut to spirytus pszeniczny, woda z Baikału i destylat z nalewów na orzeszki sosny z tego samego regionu. Destylat powstaje w szarentejskich alembikach. Nerpa (4)%) to najwyższej klasy wódka, w malowanej butelce, z obrazkiem przedstawiającym nerpę bajkalską – endemicznego ssaka z rodziny fok, który żyje w Jeziorze Bajkalskim. Część dochodów ze sprzedaży tej wódki przeznaczanych jest na ratowanie populacji nerp bajkalskich. Wódka zestawiana jest z najwyższej klasy spirytusu pszenicznego, z niewielkim dodatkiem nalewów na liście sagandalia, popularnej buriackiej herbaty

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail