Spółka kontynuuje działalność projektu „Wolf Distillery” Michała Płucisza, która zadebiutowała w 2011 roku brandy wydestylowaną z czajnika. Następnie były whisky – zarówno rye, jak i single malt, gin oraz destylaty owocowe. Występując na festiwalach whisky w różnych częściach Polski, Michał Płucisz szybko uzyskał renomę wśród koneserów rzemieślniczych trunków, a kolejne edycje jego whisky czy okowit stawały się coraz lepsze oraz nabierały wartości kolekcjonerskiej.

W październiku 2018 roku Michał Płucisz ogłosił zamiar uruchomienia nowej działalności pod marką Wolf & Oak Distillery. W tym celu została zakupiona, a następnie poddana przebudowie i renowacji, zabytkowa, XIX wieczna gorzelnia w Stanicy na Dolnym Śląsku. Płucisz zapowiedział, że w odrestaurowanym zakładzie zostaną zainstalowane trzy alembiki, wyprodukowane w Brzegu Opolskim na indywidualne zamówienie. Moce produkcyjne destylarni w Stanicy mają wynosić ok. 130 tys. l czystego spirytusu rocznie, a planowana sprzedaż na oscylować na poziomie 100 tys. butelek. Destylarnia będzie miała szesnaście pokoi gościnnych, sale do degustacji oraz szkoleń, planowane jest też otwarcie restauracji. Produkowane będą: whisky, gin, okowita żytnia, wódka, destylaty owocowe oraz rum z melasy z trzciny cukrowej.
Podczas Whisky Live Warsaw w 2018 roku Wolf & Oak Distillery zaoferowała możliwość przedpremierowego zakupu beczek. W 2019 roku zakupiono pierwsze beczki. Następnie, w styczniu 2020 roku rozpoczęto zbiórkę pieniędzy na platformie crowdfundingowej Beesfund. 14 kwietnia 2020 roku Michał Płucisz ogłosił rekordowy wynik. Spółka pozyskała 1480 akcjonariuszy, 4,2 mln zł, ponad 31 tys. akcji – zebrane w 82 dni. Rozpoczynamy nowy rozdział w historii polskiego gorzelnictwa. W imieniu własnym oraz całego zespołu, bardzo dziękuję za powierzone zaufanie – napisał Michał Płucisz.
Zanim ruszył na dobre remont gorzelni w Stanicy, marka Wolf & Oak Distillery zaistniała szerzej na rynku detalicznym i gastronomicznym, wprowadzając na rynek kolejne butelkowania okowit, wódek, likierów i ginu. Rozpoczęto współpracę z Auchan i wieloma sklepami specjalistycznymi. W zakresie produkcji Wolf & Oak Distillery nawiązała współpracę z destylarnią Drake Krzysztof Kaczor z Wielkopolski oraz z firmą Nalewki Kresowe Stanisław Smarduch z Grodkowa, wspólnie wypuszczając kilka krótkich, kolekcjonerskich serii alkoholi. Firma zdobyła także medale gold i double gold w kolejnych edycjach konkursu Warsaw Spirits Competition w 2018 i 2019 roku, a także dwukrotnie medale za debiuty na polskim rynku alkoholowym.
Razem z firmą Nalewki Kresowe Stanisław SMarduch Wolf & Oak Distillery zainicjowała w 2019 roku projekt Alkohole Rzemieślnicze, którego celem jest pomoc i promocja dla małych producentów alkoholi w Polsce. 9 listopada w Konarach na Dolnym Śląsku odbył się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Organizatorzy zaprosili producentów okowit, whisky, ginu, a także lokalnych winiarzy i producentów piwa kraftowego.
Destylarnia w Stanicy rozpocznie działalność produkcyjną jeszcze w 2020 roku. W kolejnych latach planowane są jeszcze dwie destylarnie, jedna dedykowana torfowej whisky, druga whisky z beczek po winach.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail