22 września o godzinie 19.30 odbędzie się 140. spotkanie Akademii Wina – Wrzesień w Gruzji cz. III. Spróbujemy win Georgian Legend Tsinandali 2019 i Georgian Legend Mukuzani 2018. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina, czyli tym razem gruzińskie specjały.
Georgian Legend Tsinandali 2019
Tsinandali to apelacja dla wytrawnych białych win znajdujących się w rejonie Kachetii, na prawym brzegu rzeki Alazani. Jest to kupaż Rkatsiteli oraz Mtsvane, które fermentują w kadziach stalowych. Wino charakteryzuje się jasnosłomkową barwą, harmonijnym cytrusowym bukietem z akcentami świeżych winogron, pigwy i białych kwiatów. W smaku dobrze zbudowane, o przyjemnym posmaku owoców egzotycznych i cytrusowych z ziołową nutą na finiszu. Podawać do sałatek caprese lub nicejskiej, do grillowanych warzyw, kurczaka w sosie cytrynowym, do ryb słodkowodnych i klasycznych dań gruzińskich jak lobio, pkhali czy badrijani.
Georgian Legend Mukuzani 2018
Mukuzani jest apelacją czerwonego wytrawnego wina w 100% z odmiany Saperavi w gminie Gurjaani w Kachetii, na prawym brzegu wąwozu rzeki Alazani. Charakteryzuje się nasyconym granatowo-rubinowym kolorem. W zapachu złożony bukiet czerwonych owoców jagodowych, jeżyn, czarnych porzeczek z subtelnymi nutami dymnymi tytoniu i kawy. W ustach pełne i o dobrej strukturze. Posmak ciemnych owoców wzbogaconych o nuty skóry, czekolady i przypraw z wyraźnie zaznaczoną kwasowością oraz z miłą taniczną końcówką. Podawać w towarzystwie grillowanych mięs, steków, dzikiego ptactwa oraz lokalnych dań gruzińskich mcwadi, pieczonej jagnięciny oraz długo dojrzewających serów.