Żalgiris

ekskluzywny  litewski alkohol uzyskiwany wskutek destylacji miodowego wina, zwany też balsamem. Miód fermentowany jest z użyciem drożdży browarniczych, następnie destylowany w małym kotle, potem dodawane są zioła i na dwa lata trafia do beczki. Ma 75%, receptura powstała w 1971 roku. Dodawany są: sok żurawinowy, kwiat lipy, jagody jałowca i tymianek. Mocne to i drogie, ale Litwini są bardzo dumni z tego trunku, wskazując na wielowiekową recepturę. Zwykle Żalgiris podawany jest do toastów, wychylany jak wódka jednym haustem, który zapiera dech. Polecam jednak posmakować i długo delektować się intensywnym miodowo-ziołowym aromatem, bo to naprawdę wyjątkowy trunek. Produkt znanej firmy Lietuviškas midus. Żalgiris to po litewsku Grunwald.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.