Zanpa

(残波) japońskie awamori z Okinawy, jednokrotnie destylowane z ryżu przez rodzinną Higa Distillery. Tradycyjna fermentacja ryżu odbywa się z udziałem drożdży koji. Trunek leżakowany jest przez co najmniej trzy lata w specjalnych naczyniach, które przypominają pękate dzbany. Oferowane w wersjach: klasycznej (biała, 25%), premium (czarna, 30%) oraz lekkiej musującej Zenpa Yuzu (5%). Jest też bardzo limitowana edycja 35%. Aromat wersji klasycznej bardziej przypomina sake, niż destylat, jest bardzo delikatny, trochę w nim prażonego ryżu. Smak również delikatny, kwiatowy, lekko wyczuwalne drożdże i przefermentowany ryż. Higa Distillery powstała w 1948 roku, założona przez Torakichi Higa w wiosce Yomitan na Okinawie. Zatrudnia 38 osób.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.