Zanpa

(残波) japońskie awamori z Okinawy, jednokrotnie destylowane z ryżu przez rodzinną Higa Distillery. Tradycyjna fermentacja ryżu odbywa się z udziałem drożdży koji. Trunek leżakowany jest przez co najmniej trzy lata w specjalnych naczyniach, które przypominają pękate dzbany. Oferowane w wersjach: klasycznej (biała, 25%), premium (czarna, 30%) oraz lekkiej musującej Zenpa Yuzu (5%). Jest też bardzo limitowana edycja 35%. Aromat wersji klasycznej bardziej przypomina sake, niż destylat, jest bardzo delikatny, trochę w nim prażonego ryżu. Smak również delikatny, kwiatowy, lekko wyczuwalne drożdże i przefermentowany ryż. Higa Distillery powstała w 1948 roku, założona przez Torakichi Higa w wiosce Yomitan na Okinawie. Zatrudnia 38 osób.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.