rodzinna destylarnia z zachodniej Serbii w miejscowości Kosjerić. Firma powstała w latach 90. XX wieku. Specjalizują się w destylacji lokalnych odmian śliwek jak: požegača i crvena rankea, a także destylatach z malin, gruszek, pigwy, moreli i winogron. Ich najważniejszy produkt to śliwowica Kraljica, która jako pierwszy trunek w byłej Jugosławii została uznana za chroniony produkt regionalny – w smaku dość cierpka, z nutami pestki i bardzo wyraziście dębowej beczki (45%). Inna ich ceniona śliwowica to Povlina. Rarytasem jest malinowica Opsesija, na uwagę zasługuje też śliwowica doprawiona miodem Medena. Pigwowica sprzedawana jest pod marką Nostalgija, a gruszkowica z gruszek williamsa jako Nirvana. Zarić destyluje alkohol w tradycyjnych miedzianych alembikach, jednak jest to jeden z najnowocześniejszych zakładów gorzelniczych w tej części Europy. Rocznie butelkują ok. 3 mln l wysokiej klasy owocowego alkoholu.

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail